Navigacijska pot

Državljani varni pred bančnimi zlomi - 06/06/2012

Stavba z napisom BANKA nad vhodom © istock/ilbusca

Predlagana skupna pravila bi državam EU omogočila posredovanje, kadar bi se banka znašla v finančnih težavah, in preprečila reševanje bank z denarjem davkoplačevalcev.

Svetovna finančna kriza je pokazala, da lahko težave ene banke hitro postanejo težave vsega gospodarstva in vseh držav. Pokazala je tudi, da v državah EU ni predpisov, ki bi jim omogočili ustrezno upravljanje banke v stečaju.

V številnih primerih so morale države EU porabiti denar davkoplačevalcev, da so velike banke rešile pred zlomom in s tem obvarovale milijone porabnikov in celotni finančni sistem.

Evropska komisija je zdaj predlagala skupna pravila, ki bi državam EU in državnim regulativnim organom omogočila hitro in učinkovito ukrepanje v bančni krizi.

Omogočila bi tudi ublažiti posledice, ki bi jih imel morebitni stečaj banke za stabilnost finančnih trgov, oziroma zmanjšati stroške za davkoplačevalce, če bi država kljub vsemu morala reševati banko.

Po novih pravilih bi vso odgovornost in stroške za reorganizacijo prevzeli delničarji banke, njeni upniki in vodstvo, krivo za slabo vodenje in poslovanje. Predlagana pravila English poleg tega predvidevajo:

  • široka pooblastila javnih organov, ki bi jim omogočila preprečiti stečaj banke, zgodnejše posredovanje in urejanje težav,
  • pripravo sanacijskega načrta v vseh velikih bankah, tudi javni organi bi morali določiti postopek posredovanja in upravljanja banke v težavah,
  • opozorilno znamenje za hitro ukrepanje: ko bi bančne rezerve zdrsnile pod določen znesek, bi banka morala poskrbeti za ponovno finančno stabilnost, izvesti nujne reforme, po potrebi prestrukturirati dolg,
  • nadzor javnih organov nad banko v stečaju, kadar zgodnje posredovanje ne bi zaleglo: lahko bi denimo prodali banko v celoti ali delno,
  • učinkovitejše sodelovanje nacionalnih organov v primeru čezmejnih posledic bančnega stečaja: ključno vlogo bi imel evropski bančni nadzorni organ.

Predlagani ukrepi so del reform DeutschEnglishfrançais , s katerimi želi Evropska unija izboljšati regulacijo finančnega trga in zavarovati bančne vloge.

Krizni ukrepi v bančnem sektorju DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave