Navigációs útvonal

A lakosság védelme a bankok fizetésképtelenségével szemben - 06/06/2012

Épületrészlet „bank” felirattal a bejárat fölött © istock/ilbusca

Az EU összehangoltan és közös szabályok alapján kíván fellépni a bankválságok kezelése érdekében, hogy elkerülhetők legyenek a közpénzből finanszírozott bankmentések.

A globális pénzügyi válság rávilágított arra, hogy az egyes bankok pénzügyi nehézségei gyorsan szétterjedhetnek a gazdaság egészére és más országokra is. Az is kiviláglott, hogy az uniós országok nem rendelkeznek megfelelő szabályokkal a bajba jutott bankok helyzetének rendezésére.

A globális pénzügyi válság rávilágított arra, hogy az egyes bankok pénzügyi nehézségei gyorsan szétterjedhetnek a gazdaság egészére és más országokra is. Az is kiviláglott, hogy az uniós országok nem rendelkeznek megfelelő szabályokkal a bajba jutott bankok helyzetének rendezésére.

A tagállami kormányoknak sokszor az adófizetők pénzéből kellett mentőövet nyújtaniuk a legnagyobb bankoknak annak érdekében, hogy megőrizzék a pénzügyi rendszer stabilitását és megakadályozzák, hogy számlatulajdonosok millióit veszteség érje.

E hiányosság orvosolására a Bizottság közös szabályozási keret létrehozását javasolja, hogy az uniós országok és a nemzeti szabályozók gyorsan és eredményesen tudjanak reagálni a bankválságokra.

Az intézkedések az elképzelések értelmében mérsékelni fogják azokat a hatásokat, amelyeket az egyes bankok fizetésképtelensége gyakorolhat a pénzügyi piacokra, és korlátozni fogják az adófizetők költségeit azokban az esetekben, amikor tőkeinjekcióra van szükség.

A javaslatok szerint a felelősség és az átszervezési költségek terhe a bankrészvényesekre, a hitelezőkre és a rossz gazdálkodásért felelős alkalmazottakra hárul majd át. Az intézkedések English ezenfelül:

  • széles körű jogosítványokat adnának a hatóságoknak arra, hogy megelőzzék a bankcsődöket, lehetővé téve számukra, hogy idejekorán beavatkozzanak, és orvosolják a problémákat,
  • kötelezővé tennék minden nagyobb bank számára, hogy helyreállítási tervvel rendelkezzenek – az illetékes hatóságoknak szintén meg kellene határozniuk, hogy milyen lépéseket szándékoznak tenni bankválság esetén,
  • biztosítanák a gyors reagálást, amennyiben egy bank tőketartaléka a meghatározott szint alá csökken – a banknak ilyen esetben lépéseket kellene tennie pénzügyi helyzetének rendezésére, kulcsfontosságú reformokat kellene keresztülvinnie, és szükség esetén gondoskodnia kellene az adósság átütemezéséről,
  • lehetővé tennék a nemzeti hatóságoknak, hogy átvegyék az ellenőrzést a bajba jutott bank felett, ha a korai beavatkozás nem jár eredménnyel – lehetővé téve számukra, hogy adott esetben értékesítsék a bankot vagy annak egy részét,
  • lehetővé tennék a nemzeti hatóságoknak, hogy eredményesebben működjenek együtt több tagországot érintő bankválság esetén – az Európai Bankhatóságnak kulcsszerepe lenne ezen a téren.

Az intézkedések a pénzügyi piacok szabályozásának javítására és a betétesek védelmére irányuló uniós reformok DeutschEnglishfrançais részét képezik.

Válságkezelés a bankszektorban – további információk DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek