Navigációs útvonal

A stabilitás, a növekedés és a munkahelyteremtés útján - 31/05/2012

Számológép és toll euróbankjegyeken © iStockphoto.com/SrdjanSrdjanov

A Bizottság ajánláscsomagot fogadott el, melyben útmutatást ad a 27 tagállamnak és az euróövezetnek a 2012–2013-as nemzeti költségvetésekkel és gazdaságpolitikákkal kapcsolatosan.

A Bizottság országspecifikus ajánlásai English a tagállami kormányok által a közelmúltban benyújtott terveken alapulnak, melyek a tagállamoknak a következő 12 hónapra tervezett költségvetési és gazdaságireform-intézkedéseit ismertetik.

A Bizottság az ajánlások kidolgozásakor figyelembe vette az egyes országok gazdasági helyzetét, és mindegyik országot annak sajátos helyzetére szabott tanácsokkal látja el azt illetően, hogy miként lehetne a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést ösztönözni.

Az uniós intézmény az elért eredmények átfogó értékelése DeutschEnglishfrançais után arra a következtetésre jutott, hogy a tagállamok – a 27 kormány által elfogadott prioritásokkal összhangban – megkezdték a költségvetésük reformját célzó munkát. Több ország jelentős, a munkaerőpiac strukturális módosítását is magában foglaló gazdasági reformokat indít útjára. Sok tagállam a pénzügyi ágazatát is megreformálja.

Az eddigi erőfeszítések azonban nem elegendőek. További lépésekre van szükség, méghozzá sürgősen, hogy meg lehessen oldani a gazdaságok gyengülésének és az euróövezet adósságválságának problémáját. A kormányoknak további gazdaságösztönző intézkedéseket kell végrehajtaniuk, és vissza kell szorítaniuk a munkanélküliséget. További lépésekre van szükség annak elősegítésére is, hogy a fiatalok el tudjanak helyezkedni, vagy képzésben részesüljenek.

Növekedés hosszú távon

A kormányok eddigi munkája nem elegendő ahhoz, hogy az EU elérje a tagállamok által közösen meghatározott célokat a foglalkoztatás, a kutatás és fejlesztés, az oktatás, valamint a szegénység elleni küzdelem területén.

Nagyobb erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy új vállalkozási lehetőségek nyíljanak, és ki lehessen aknázni az új munkahely-teremtési forrásokat (pl. a szolgáltatási, az energetikai és a digitális ágazat kínálta lehetőségeket).

Az Uniónak arra kell törekednie, hogy növelje munkaerejének képzettségét, és munkavállalóinak szakképzettsége megfeleljen a munkaerőpiac szükségleteinek. Az innováció fellendítésére úgyszintén nagy hangsúlyt kell fektetni. További intézkedésekkel kell gondoskodni arról, hogy a gazdaság kilábaljon a nehézségekből, és meg kell oldani a népesség elöregedésével járó problémákat.

Az ajánlások az európai szemeszter részét képezik. Az európai szemeszter olyan évente ismétlődő, hathónapos időszakot felölelő folyamat, amely lehetőséget teremt az uniós kormányoknak arra, hogy megtárgyalják egymással költségvetési és gazdaságpolitikájukat.

A folyamat részeként a Bizottság az euróövezetre vonatkozóan általános ajánlásokat is megfogalmazott DeutschEnglishfrançais .

A szemeszter lezárása

Az Európai Tanács június 28–29-én ül össze, hogy megvitassa az ajánlásokban foglaltakat. A Tanács júliusban elfogadja az ajánlásokat. Ezután a tagállamoknak a nekik szóló tanácsokat be kell építeniük a 2012–13-as költségvetési és gazdaságpolitikájukba.

Az európai szemeszter partneri felülvizsgálati eljárása keretében a Bizottság és az uniós tagállamok figyelemmel fogják kísérni, hogy az egyes országok miként hajtják végre ezeket az intézkedéseket.

További információk az európai szemeszterről English

A 2012. évi éves növekedési jelentés DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek