Navigációs útvonal

Négy kártyázó idős ember, csillagokkal díszített kék terítővel lefedett asztal körül © EU

A most megjelent uniós jelentés szerint 2060-ban az EU 517 millió fős lakosságából szinte minden harmadik ember 65 éves vagy annál idősebb lesz.

A népeség öregedéséről készült legutóbbi uniós jelentés English szerint az EU lakosságának demográfiai arculata a következő évtizedekben számottevően megváltozik.

A ma közzétett jelentésben az áll, hogy a lakosság létszáma 2060-ban nem sokkal lesz nagyobb a jelenleginél (517 millióra nő a 2010. évi 502 millióról), az idősek aránya viszont jóval magasabb lesz a mostaninál – az előrejelzés szerint az európaiak 30%-a 65 éves, illetve annál idősebb lesz. Az emberek manapság hosszabb ideig élnek, mint korábban, ami nagyszerű vívmány, ám jelentős kihívásokat is jelent az uniós országok gazdasága és jóléti rendszere szempontjából.

Az érme másik oldala természetesen az, hogy az aktív népesség létszáma kisebb lesz – a 15–64 évesek részaránya az előrejelzés szerint 67%-ról 56%-ra csökken. Hozzávetőleg ez azt jelenti, hogy minden nyugdíjasra a mostani 4 helyett csupán 2 munkaképes korú fog jutni.

Ezek a demográfiai változások várhatóan komoly következményekkel járnak az uniós államháztartásokra nézve. A jelenlegi szakpolitikákat figyelembe véve a nyugdíjra, valamint az idősek egészségügyi ellátására és gondozására fordított kiadások 2010 és 2060 között előreláthatólag a GDP 4,1%-ával nőnek, vagyis a GDP 25%-áról mintegy 29%-ára emelkednek. Az előrejelzés szerint csak a nyugdíjakra fordított kiadások a bruttó hazai termékhez viszonyítva 11,3%-ról szinte 13%-ra nőnek. A jelentés arra is rámutat, hogy az országok között nagyok lesznek az eltérések, nagyrészt attól függően, hogy milyen mértékben haladtak előre a nyugdíjreformot illetően.

Összességében a jelentés megerősíti azt, hogy határozott szakpolitikai lépésekre van szükség ahhoz, hogy az EU megbirkózhasson a népesség öregedése miatt felmerülő nehézségekkel.

A népesség öregedésének mértéke és gyorsasága a jövőbeli várható élettartamtól, valamint a termékenység és a migráció későbbi alakulásától függ. A születéskor várható élettartam az előrejelzések szerint 2010 és 2060 között a férfiak esetében 76,7 évről 84,6 évre, a nők esetében pedig 82,5-ről 89,1-re emelkedik. A termékenységi ráta (a szülőképes korú női népességre jutó születések átlaga) az EU-ban 2010-ben 1,59-volt. Ez az arány enyhén nőni fog, 2060-ban várhatóan 1,71 körül lesz. A nettó bevándorlás kumulált nagysága az Unióban 2060-ban 60 millió körül fog alakulni.

Az EU közelítésmódja a népesség öregedésének problémájához

Az aktív idősödés európai éve – 2012

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek