Navigacijska pot

Napovedano počasno okrevanje gospodarstva - 11/05/2012

Dlani z daljnogledom na mizi z grafikonom © istock/RBFried

Gospodarstvo EU je v rahli recesiji, vendar pomladanska napoved predvideva počasno okrevanje gospodarstva v drugi polovici leta.

Pomladanska napoved English , objavljena 11. maja, predvideva, da bo realni BDP v EU letos stagniral in se v evrskem območju rahlo zmanjšal. Ukrepi EU za reševanje dolžniške krize so pomagali lajšati napetosti na finančnih trgih. Če se bo zaupanje vlagateljev in potrošnikov znova povečalo, lahko pričakujemo, da se bo povpraševanje na domačem trgu počasi okrepilo.

Gospodarska rast se bo po pričakovanjih v drugi polovici leta 2012 okrepila in leta 2013 še pospešila. Letos bo BDP v EU predvidoma stagniral in se v evrskem območju zmanjšal za 0,3 %, leta 2013 pa naj bi se v EU povečal za 1,3 % in v evrskem območju za 1,0 %.

Gospodarski položaj bo še naprej neugoden in stopnja okrevanja neenaka v državah EU, zlasti zaradi različnih strukturnih izhodišč, finančnih stroškov in vzdržnosti javnih financ.

S pričakovanim povratkom gospodarske rasti naj bi se leta 2013 izboljšali pogoji na trgih dela. Potrebno pa bo še nekaj časa, da se bo znižala stopnja brezposelnosti, ki naj bi v letih 2012 in 2013 ostala pri 10,3 % v EU in 11 % v evrskem območju.

Kljub padcu gospodarske proizvodnje leta 2011 se je javnofinančno stanje v EU izboljšalo. Proračunski primanjkljaj naj bi se v letih 2012 in 2013 nadalje zmanjševal.

Po napovedih naj bi se inflacija počasi znižala in leta 2013 padla pod 2 %.

Več o gospodarskih napovedih

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave