Cale de navigare

Previziuni de primăvară încurajatoare - 11/05/2012

Mâini pe un grafic, ţinând un binoclu © istock/RBFried

Economia UE trece în prezent printr-o uşoară recesiune, dar se întrevede o redresare lentă în a doua jumătate a anului.

Potrivit previziunilor de primăvară English publicate la data de 11 mai, PIB-ul real va stagna anul acesta în UE şi va scădea uşor în zona euro. Totuşi, măsurile luate de UE pentru a face faţă crizei datoriilor au contribuit la reducerea tensiunilor de pe piaţa financiară. Presupunând că investitorii şi consumatorii încep să îşi recapete încrederea într-o anumită măsură, cererea internă va ajunge, treptat, la cote normale.

Se prevede o redresare lentă în a doua jumătate a lui 2012 şi ne putem aştepta la o accelerare a creşterii economice în 2013. Anul acesta, PIB-ul va stagna în UE şi va scădea cu 0,3% în zona euro, urmând să crească cu 1,3% în UE şi cu 1% în zona euro, în 2013.

Situaţia rămâne însă fragilă în continuare. La nivel de redresare inegalităţile dintre statele membre vor persista, în special din cauza diversităţii problemelor structurale, a costurilor finanţării şi a sustenabilităţii finanţelor publice.

Per total, condiţiile de pe piaţa muncii ar trebui să se amelioreze în 2013, odată cu revenirea creşterii economice. Va dura însă ceva timp până când aceste schimbări vor putea să se reflecte în rata şomajului, care se estimează că va rămâne la 10,3% în UE şi la 11% în zona euro, în 2012 şi 2013.

În ciuda încetinirii ritmului de producţie în 2011, finanţele publice s-au îmbunătăţit semnificativ în UE. Se prevede că deficitele bugetare vor scădea şi mai mult în 2012 şi 2013.

Inflaţia va scădea, de asemenea, treptat şi va ajunge sub 2% în 2013.

Mai multe despre previziunile economice ale UE

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile