Kruimelpad

Economische vooruitzichten: naar een voorzichtig herstel - 11/05/2012

Handen met verrekijker op tafel met staafdiagram © istock/RBFried

De EU-economie bevindt zich volgens waarnemers in een milde recessie. Voor de tweede helft van het jaar wordt echter een langzaam herstel verwacht.

Volgens de op 11 mei verschenen voorjaarsprognoses English zal het reële bbp dit jaar stagneren in de EU en licht krimpen in de eurozone. Dankzij de stappen van de EU om de schuldencrisis aan te pakken zijn de spanningen op de financiële markten wel enigszins verlicht. In de veronderstelling dat investeerders en consumenten hierdoor het vertrouwen zullen terugkrijgen, lijkt het logisch dat de binnenlandse vraag zich geleidelijk zal herstellen.

Aangenomen wordt dat er in de tweede helft van 2012 weer sprake zal zijn van groei. Die groei zou in 2013 zelfs versnellen. Het bbp zal volgens de prognoses dit jaar stagneren in de EU en 0,3% krimpen in de eurozone, terwijl het in 2013 zal toenemen met 1,3% in de EU en met 1% in de eurozone.

Toch blijft de situatie precair en zal het herstel niet in alle landen van de EU even snel gaan, met name door uiteenlopende structurele problemen, financieringskosten en overheidsfinanciën.

Al met al zou door de terugkerende groei die wordt verwacht, de situatie op de arbeidsmarkt in 2013 moeten verbeteren. Maar het zal even duren voordat dit te merken valt aan de werkloosheid, die voor 2012-2013 nog steeds op 10,3% voor de EU als geheel en op 11% voor de eurozone wordt geraamd.

Ondanks de economische achteruitgang in 2011 zijn de overheidsfinanciën in de EU aanzienlijk verbeterd. De begrotingstekorten zullen volgens de vooruitzichten in 2012 en 2013 verder blijven dalen.

Ten slotte wordt verwacht dat de inflatie geleidelijk zal vertragen en in 2013 onder de 2% zal uitkomen.

Meer over de economische prognoses van de EU

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links