Navigációs útvonal

Tavaszi előrejelzés: enyhe növekedésre számíthatunk - 11/05/2012

Oszlopgrafikont ábrázoló papír, rajta távcsövet tartó kéz © istock/RBFried

Az EU gazdasága a becslések szerint jelenleg kis fokú recesszióban van. Az év második felében azonban némi fellendülés várható.

A május 11-én nyilvánosságra hozott tavaszi előrejelzés English szerint a reál GDP idén az Európai Unióban várhatóan stagnálni, az euróövezetben pedig kissé csökkenni fog. Az adósságválság problémájának kezelését célzó uniós lépéseknek köszönhetően azonban csökkent a feszültség a pénzügyi piacokon. Ha a befektetők és a fogyasztók bizalma kissé megerősödik, a belföldi kereslet fokozatos megélénkülésére lehet számítani.

A gazdaság 2012 második felében várhatóan növekedésnek indul, és 2013-ban tovább élénkülhet. A GDP idén az EU egészét tekintve nem változik, az euróövezetben pedig 0,3%-os csökkenés várható. Jövőre, 2013-ra viszont az EU-ban 1,3%-os, az euróövezetben pedig 1,0%-os növekedést jósolnak az előrejelzők.

A helyzet ennek ellenére továbbra is ingatag marad. A megélénkülés üteme különböző lesz az uniós országokban, elsősorban az eltérő strukturális problémák és finanszírozási költségek, valamint az államháztartások között a fenntarthatóság tekintetében tapasztalható különbségek miatt.

Mindent összevetve 2013-ban a növekedés várható visszatérése kedvezőbb feltéteket teremthet a munkaerőpiacon is. A munkanélküliségi rátában ez azonban csak egy kis idő elteltével fog tükröződni. A munkanélküliek aránya 2012 és 2013 folyamán az EU-ban várhatóan 10,3%, az euróövezetben pedig 11% marad.

A 2011-es gyengébb teljesítmény ellenére az államháztartások helyzete számottevően javult az Európai Unióban. A költségvetési hiány a tagállamokban várhatóan tovább fog mérséklődni 2012-ben és 2013-ban.

Az előrejelzés szerint az infláció fokozatosan csökken a következő hónapokban, 2013-ban pedig visszaszorul 2% alá.

Bővebben az EU gazdasági előrejelzéseiről

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek