Sökväg

Enklare registrera bilen utomlands - 10/04/2012

Bilstrålkastare och väg © iStock/Olaru Radian-Alexandru

Med gemensamma EU-regler för registrering ska det bli lättare och billigare att flytta bilen till ett annat EU-land.

Ett av de största problemen English när man flyttar eller arbetar utomlands är att det är så krångligt och dyrt att registrera om bilen. Men det skulle inte behöva vara så svårt.

Kommissionen föreslår därför gemensamma regler för registrering av fordon som flyttas till ett annat EU-land. Målet är att förenkla registreringen, minska byråkratin och sänka kostnaderna.

Enligt kommissionen kan företag, bilägare och registreringsmyndigheter spara cirka 1,45 miljarder euro per år om lagförslaget DeutschEnglishfrançais går igenom. Det här innebär förslaget:

  • Formaliteterna för att registrera om bilar, skåpbilar, bussar och lastbilar när man flyttar till ett annat EU-land minskar och man får sex månader på sig att registrera om fordonet.
  • Den som köper eller säljer en begagnad bil i ett annat EU-land slipper ytterligare trafiksäkerhetsprovningar och förfaranden.
  • Den som arbetar i ett annat EU-land och använder en tjänstebil som arbetsgivaren har registrerat där behöver inte längre registrera bilen i sitt hemland.
  • Den som tillbringar en del av året i sin fritidsbostad i ett annat EU-land behöver inte omregistrera bilen där.
  • Biluthyrningsfirmor kan i semestertider överföra bilar till ett annat EU-land utan att behöva omregistrera dem.

Vad händer nu?

Förslaget måste först godkännas av EU-länderna och Europaparlamentet innan det kan bli gällande lag.

Senare i år planerar kommissionen att klargöra EU:s regler om bilregistrering och vägskatter. Kommissionen ska också ge rekommendationer om hur man kan undvika dubbelbeskattning på bilar och underlätta biluthyrning över gränserna.

Det här är några av flera kommissionsförslag DeutschEnglishfrançais som ska hjälpa människor att utöva sina rättigheter som EU-medborgare.

Kommissionen vill också stärka rätten till konsulärt skydd utomlands DeutschEnglishfrançais och lösa problemet med arvsskatt över gränserna DeutschEnglishfrançais .

Läs mer om dina rättigheter som EU-medborgare

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar