Navigacijska pot

Lažje do registracije avtomobila v tujini - 10/04/2012

Avtomobilski žaromet © iStock/Olaru Radian-Alexandru

Enotna evropska pravila za registracijo avtomobila bodo poenostavila in pocenila premestitev vozil v drugo državo EU.

Selitev v drugo državo nam lahko povzroči nemalo sitnosti pri pridobivanju novih registrskih tablic našega avtomobila. Lastniki avtomobila se pogosto spopadajo z dragimi in zamudnimi postopki registracije, a stvari bi bile lahko enostavnejše.

Registracija avtomobila je med najpomembnejšimi ovirami English za evropske prebivalce, ki živijo, delajo, potujejo in kupujejo v drugi državi EU.

Komisija zato predlaga uvedbo skupnih pravil v zvezi z registracijo vozil tistih lastnikov, ki se v drugo državo EU preselijo za stalno. S tem želi poenostaviti postopek registracije, odpraviti birokratske ovire in zmanjšati stroške.

Komisija ocenjuje, da bi s sprejetjem predloga DeutschEnglishfrançais in ustrezne zakonodaje podjetja, lastniki avtomobila in organi za registracijo avtomobila na leto prihranili okoli 1,45 milijarde EUR. Predlagane spremembe:

  • zmanjšati formalnosti pri ponovni registraciji avtomobilov, kombiniranih vozil in tovornjakov, katerih lastniki se preselijo v drugo državo – za ponovno registracijo bodo imeli na voljo šest mesecev;
  • odpraviti zahteve v zvezi z dodatnimi tehničnimi pregledi vozil ter postopke za kupce in prodajalce rabljenega vozila v drugi državi EU;
  • odpraviti zahtevo glede registracije avtomobila v matični državi za vse, ki delajo v drugi državi EU in uporabljajo službeni avto, ki ga je delodajalec tam registriral;
  • odpraviti zahtevo glede ponovne registracije avtomobila za vse, ki pol leta začasno preživijo v drugi državi EU;
  • omogočiti podjetjem za najem avtomobila, da v času počitnic avtomobile premestijo v drugo državo EU brez ponovne registracije.

Kaj sledi

Predlog bo začel veljati, ko ga bosta potrdila Svet Evropske unije in Evropski parlament.

Komisija namerava letos še pojasniti predpise EU v zvezi z registracijo avtomobilov in pristojbinami za uporabo cest. Pripravila bo tudi priporočila za preprečitev dvojnega obdavčevanja avtomobilov pri selitvi državljanov iz ene države članice v drugo in za odstranitev ovir pri čezmejnem najemanju avtomobilov.

Predlagane spremembe sodijo v vrsto predlogov DeutschEnglishfrançais , s katerimi želi Komisija izboljšati uveljavljanje državljanskih pravic EU.

Tako je denimo Komisija predlagala ukrepa za boljšo uveljavitev pravice do konzularne zaščite v tujini DeutschEnglishfrançais in reševanje težav v zvezi z obdavčitvijo čezmejne dediščine DeutschEnglishfrançais .

Več o državljanskih pravicah EU

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave