Cale de navigare

Mai puţine probleme privind reînmatricularea în alte ţări - 10/04/2012

Farul unei maşini © iStock/Olaru Radian-Alexandru

Datorită normelor europene privind înmatricularea, autovehiculele vor putea fi relocate în altă ţară din UE mai uşor şi mai ieftin.

Când vă mutaţi în altă ţară, obţinerea noilor plăcuţe de înmatriculare vă poate da adevărate bătăi de cap. Procedurile naţionale de înmatriculare sunt adesea costisitoare şi dificile, însă toate acestea se pot schimba.

Se pare că europenii care doresc să se stabilească, să lucreze, să călătorească sau să meargă la cumpărături în altă ţară din UE sunt foarte preocupaţi English de acest aspect.

De aceea, Comisia propune un set comun de norme privind înmatricularea vehiculelor care se deplasează des dintr-un stat membru în altul. Această măsură ar simplifica procedurile de înmatriculare, reducând, în acelaşi timp, birocraţia şi costurile.

Comisia estimează că întreprinderile, conducătorii auto şi autorităţile responsabile ar economisi anual aproximativ 1,45 miliarde de euro, dacă măsura DeutschEnglishfrançais ar fi legiferată. Avantajele ar fi următoarele:

  • s-ar reduce formalităţile de reînmatriculare a autovehiculelor, camionetelor, camioanelor şi autocarelor atunci când conducătorii acestora se stabilesc în altă ţară din UE; de asemenea, aceştia ar avea la dispoziţie 6 luni pentru a-şi reînmatricula maşinile
  • cei care doresc să cumpere sau să vândă o maşină second-hand în altă ţară din UE ar fi scutiţi de controale tehnice şi formalităţi suplimentare
  • persoanele care locuiesc într-o ţară din UE dar lucrează în alta şi utilizează o maşină de serviciu înmatriculată în ţara angajatorului nu ar mai fi nevoite să o înmatriculeze în ţara de reşedinţă
  • cei care îşi petrec o parte din an într-o locuinţă de vacanţă în altă ţară din UE nu ar mai trebui să îşi reînmatriculeze maşina acolo
  • firmele de închirieri auto ar putea să transfere maşinile în altă ţară din UE, în perioadele de vacanţă, fără să le mai reînmatriculeze.

Etapele următoare

Pentru a căpăta forţă de lege, măsura trebuie aprobată de guvernele statelor membre şi de Parlamentul European.

În partea a doua a acestui an, Comisia intenţionează să clarifice problema înmatriculării autovehiculelor şi a taxelor de drum. De asemenea, va face recomandări privind modalităţile de evitare a dublei impozitări în cazul maşinilor transferate şi de eliminare a obstacolelor din calea închirierilor auto transfrontaliere.

Toate acestea fac parte dintr-o serie de propuneri DeutschEnglishfrançais pe care Comisia le-a făcut pentru a-i ajuta pe cetăţenii UE să îşi exercite plenar drepturile.

De exemplu, Comisia a propus consolidarea dreptului de a beneficia de protecţie consulară în străinătate DeutschEnglishfrançais . O altă propunere recomandă modalităţi de soluţionare a problemelor legate de impozitul pe succesiune la nivel transfrontalier DeutschEnglishfrançais .

Mai multe despre drepturile dumnevoastră de cetăţean al UE

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile