Kruimelpad

Een auto registreren in een ander EU-land: snellere route - 10/04/2012

Koplamp van een auto en weg © iStock/Olaru Radian-Alexandru

Dankzij gelijke registratieprocedures in de hele EU wordt het makkelijker en goedkoper om voertuigen in een ander EU-land in te schrijven.

Vaak heeft het nogal wat voeten in de aarde om uw auto in te schrijven in een ander land. Vaak zijn de procedures lang en de kosten hoog.

Dit probleem is een van de belangrijkste zorgen English van Europeanen die in een ander EU-land willen gaan wonen of werken.

Daarom wil de Commissie gemeenschappelijke registratieregels voor voertuigen die definitief naar een ander EU-land gaan. Er zal minder administratieve rompslomp zijn en de kosten zullen dalen.

De Commissie schat dat burgers, bedrijven en autoriteiten ongeveer 1,45 miljard euro per jaar besparen als deze maatregel DeutschEnglishfrançais ingevoerd wordt. Dan:

  • worden de formaliteiten vereenvoudigd voor het opnieuw registreren van auto's, bestelwagens, bussen en vrachtwagens wanneer de eigenaar naar een ander EU-land verhuist, waarvoor hij of zij dan 6 maanden de tijd heeft
  • worden de extra technische keuring en procedures voor mensen die een tweedehandsauto in een ander EU-land kopen afgeschaft
  • hoeven mensen die in een ander EU-land werken en daar een auto van de zaak krijgen, deze auto niet meer in hun eigen land te registreren
  • hoeven mensen die een deel van het jaar op vakantie gaan in een ander EU-land hun auto daar niet meer te registreren
  • kunnen autoverhuurbedrijven hun voertuigen tijdens vakantieperiodes naar een ander EU-land overbrengen zonder dat zij deze opnieuw hoeven te registreren

Volgende stappen

De maatregel moet nog wel worden goedgekeurd door de nationale regeringen en het Europees Parlement.

Later dit jaar gaat de Europese Commissie de EU-regels voor autoregistratie en wegenbelasting verduidelijken. Zij gaat dan ook aanbevelingen doen om dubbele belastingheffing op geëxporteerde auto's te vermijden en problemen met internationale autoverhuur op te lossen.

Deze plannen maken deel uit van een reeks voorstellen DeutschEnglishfrançais van de Commissie om u te helpen beter gebruik te maken van uw rechten als EU-burger.

Zo heeft de Commissie al voorstellen gedaan om het recht op consulaire bescherming in het buitenland DeutschEnglishfrançais te verbeteren en om problemen met successierechten in het buitenland DeutschEnglishfrançais op te lossen.

Meer over uw rechten als EU-burger

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links