Navigációs útvonal

Gépjármű-regisztráció külföldön – az EU sebességbe kapcsol - 10/04/2012

Közúton haladó gépkocsi fényszórója © iStock/Olaru Radian-Alexandru

Az Unió a regisztrációs szabályok egységesítésére törekszik annak érdekében, hogy az uniós polgárok egyszerűbben és olcsóbban vihessék ki gépkocsijukat az EU más tagállamaiba.

Külföldre költözéskor sok vesződséggel járhat az új rendszámtábla kiváltása. Az autótulajdonosokra gyakran költséges és nehézkes regisztrációs eljárás vár új lakhelyükön, ennek azonban nem kellene így lennie.

Az uniós polgárok megítélése szerint ez jelenti az egyik legsúlyosabb problémát English azok számára, akik másik EU-tagországban tartózkodnak, telepednek le vagy vállalnak munkát.

Válaszul a Bizottság egységes szabályozás kialakítását javasolja a azoknak az Unióban nyilvántartásba vett gépjárműveknek a tekintetében, amelyeket tulajdonosaik egy másik EU-tagállamban kívánnak regisztráltatni és tartósan használni. Az új szabályok egyszerűsíteni fogják a regisztrációs eljárásokat, csökkentik a költségeket, és elősegítik a bürokratikus akadályok elhárítását.

A Bizottság becslése szerint a javaslat DeutschEnglishfrançais elfogadása esetén a vállalkozások, az autótulajdonosok és a járműnyilvántartó hatóságok mintegy 1,45 milliárd eurót takaríthatnak meg évente. Az elképzelések értelmében az intézkedés:

  • csökkenteni fogja a más uniós országba költöző polgárok számára a gépjárművek újbóli nyilvántartásba vételéhez teljesítendő adminisztratív követelményeket (az új szabályok értelmében a jövőben 6 hónap áll majd az autótulajdonosok rendelkezésére a személygépkocsik, kisteherautók, buszok és teherautók újbóli regisztrációjára);
  • eltörli a kiegészítő műszaki vizsgálattal kapcsolatos követelményeket és megszüntet egyes eljárásokat azoknak a használt gépjárműveknek az esetében, amelyeket más uniós országban értékesítenek;
  • biztosítani fogja, hogy a más uniós tagállamban dolgozó és a munkáltatójuk által az adott országban regisztrált céges autóval közlekedő munkavállalóknak ne kelljen a gépjárművet hazájuk járműnyilvántartásába is bejegyeztetniük;
  • eltörli az újbóli nyilvántartásba vétellel kapcsolatos összes követelményt azoknak az autótulajdonosoknak az esetében, akik az év nagy részét külföldi üdülőhelyen töltik;
  • lehetővé teszi az autókölcsönző cégek számára, hogy üdülési szezonban a tulajdonukban lévő gépkocsikat anélkül adják bérbe másik uniós országban, hogy ott regisztráltatniuk kelljen azokat.

Soron következő lépések

Az Európai Parlamentnek és az EU-tagállamok kormányainak is jóvá kell hagyniuk a javaslatot ahhoz, hogy az jogszabállyá váljon.

A Bizottság azt tervezi, hogy az idei év folyamán egy későbbi időpontban áttekinthetőbbé teszi a regisztrációs az útadókra vonatkozó uniós szabályokat. Ezen túlmenően ajánlásokat fog megfogalmazni azt illetően, hogyan lehet elkerülni a másik tagországba átvitt gépjárművek kettős adóztatását, és hogyan lehet eltávolítani a más tagállamban gépjárművet bérbe adó autókölcsönzők tevékenységét hátráltató akadályokat.

Az említett intézkedések mind részét képezik annak a javaslatcsomagnak DeutschEnglishfrançais , amellyel a Bizottság meg szeretné könnyíteni, hogy az EU polgárai teljes körűen gyakorolhassák az őket megillető jogokat.

Ennek a törekvésnek a jegyében született az a bizottsági javaslat is, melynek célja, hogy az uniós polgárok jogukkal élve konzuli védelemben részesüljenek külföldön DeutschEnglishfrançais . A Bizottság annak érdekében is intézkedéseket szorgalmaz, hogy megoldódjanak a több tagállamot érintő örökösödési ügyek kapcsán felmerülő adóügyi problémák DeutschEnglishfrançais .

Részletes tájékoztatás az uniós polgárokat megillető jogokról

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek