Навигационна пътека

Регистриране на автомобил в друга страна – по-лесно и по-евтино - 10/04/2012

Фар на автомобил и път © iStock/Olaru Radian-Alexandru

Чрез стандартни правила на ЕС ще се улесни регистрацията на превозни средства при преместване в друга страна от ЕС и ще се намалят разходите за това.

Получаването на нови регистрационни номера за автомобил, когато се преместите в нова страна, може да е изпълнено с много трудности. Шофьорите често се сблъскват със скъпи и тромави национални процедури за регистрация, но това може да бъде променено.

Този проблем бе идентифициран като едно от основните притеснения English на европейците, отиващи да живеят, работят, пътуват или пазаруват в друга страна от ЕС.

В отговор Комисията предлага общ набор от правила за регистрация на превозни средства при преместване за постоянно от една страна от ЕС в друга. Така ще се опростят процедурите за регистрация, ще се намали бюрокрацията и ще се понижат разходите.

Според оценки на Комисията, ако се превърне в закон, предложението DeutschEnglishfrançais ще доведе до намаляване с около 1,45 млрд. евро на година на разходите на предприятията, шофьорите и органите за регистрация. Благодарение на него:

  • ще се намалят формалностите при пререгистрацията на автомобили, микробуси, автобуси и камиони, когато техните собственици отиват да живеят в друга страна от ЕС, като срокът за пререгистрация ще е 6 месеца;
  • ще се премахнат изискванията за допълнителни технически прегледи и процедурите за хора, които купуват или продават кола на старо в друга страна от ЕС;
  • на хората, които работят в друга страна от ЕС и използват служебен автомобил, регистриран там от техния работодател, повече няма да им се налага да регистрират колата и в своята собствена страна;
  • ще се премахнат всички изисквания за пререгистрация за хора, които прекарват част от годината във ваканционен имот в друга страна от ЕС;
  • компаниите за отдаване на автомобили под наем през ваканционните периоди ще могат да прехвърлят автомобили в други страни от ЕС, без да е необходимо да ги пререгистрират.

Следващи стъпки

Мерките трябва да бъдат одобрени от правителствата на страните от ЕС и Европейския парламент, преди да се превърнат в закон.

По-късно тази година Комисията планира да изясни правилата на ЕС относно таксите за регистрация на автомобили и данъците за автомобили. Тя също така ще направи препоръки за начините за избягване на двойното данъчно облагане на автомобили при преместване от една страна в друга и за премахване на пречките пред трансграничното отдаване под наем на автомобили.

Всичко това е част от поредица от предложения DeutschEnglishfrançais на Комисията, чиято цел е хората в по-голяма степен да упражняват правата си на граждани на ЕС.

Например Комисията направи предложение за подобряване на консулската закрила в чужбина DeutschEnglishfrançais . Друго предложение се отнася до начините за разрешаване на трансграничните проблеми, свързани с данъка върху наследството DeutschEnglishfrançais .

Още за вашите права като гражданин на ЕС

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки