Cale de navigare

Este nevoie de reglementarea instituţiilor nebancare? - 22/03/2012

Un teanc de monede euro © UE

Pentru cei care au nevoie de bani, poate reprezenta o alternativă la serviciile bancare tradiţionale, pentru alţii poate constitui o ameninţare la adresa stabilităţii financiare – Comisia doreşte să afle care sunt opiniile dumneavoastră despre sistemul bancar paralel.

Entităţile bancare „din umbră” sau paralele joacă, de regulă, rolul de intermediari între investitori şi debitori. Ele furnizează credite şi lichidităţi, dar nu acceptă depozite ca o bancă obişnuită. Aceasta înseamnă că nu sunt supuse aceloraşi reglementări ca şi restul sectorului bancar.

La nivel global, sistemul bancar „din umbră” a fost evaluat la aproximativ 46 de miliarde de euro în 2010, reprezentând 25-30% din totalul sistemului financiar.

Pentru a evita repetarea în viitor a crizei financiare actuale, UE este pe punctul de a pune în aplicare reforme de reglementare a sectorului financiar, în special a celui bancar. Având în vedere amploarea sistemului bancar paralel, la care se adaugă şi lipsa măsurilor de supraveghere, Comisia a lansat o consultare publică pentru a stabili ce este de fapt sistemul bancar paralel, cu ce se ocupă şi ce măsuri de reglementare şi supraveghere se impun.

Entităţile şi activităţile bancare paralele pot include:

  • fonduri de piaţă monetară şi alte tipuri de fonduri de investiţii sau produse cu caracteristici specifice depozitelor
  • fonduri de investiţii care oferă credite sau utilizează efectul de levier, precum fondurile speculative
  • societăţi financiare şi de valori mobiliare care oferă credite sau garanţii de credit
  • societăţi de asigurare şi reasigurare care emit sau garantează produse de credit
  • securitizarea şi împrumutul de valori mobiliare şi operaţiunile repo.

Astfel de activităţi furnizează surse suplimentare de finanţare şi oferă alternative la depozitele bancare. În acelaşi timp, permit diversificarea riscului în afara sistemului bancar.

Însă, aceste entităţi sunt expuse la multe dintre riscurile cu care se confruntă şi băncile, fără a beneficia de plasa de siguranţă pe care o oferă reglementarea şi supravegherea. Sunt adesea finanţate din fonduri depuse pe termen scurt, care pot fi retrase în orice moment de către clienţi.

Prin sustragerea de la reglementarea aplicabilă băncilor, serviciile bancare „din umbră” pot conduce şi la o „uniformizare la nivel inferior” în cadrul sistemului financiar – alte organisme financiare ar putea fi tentate să-şi situeze anumite activităţi în afara domeniului de aplicare a reglementărilor.

Unele bănci de investiţii utilizează deja sistemul bancar „din umbră”. În timp ce principalele lor activităţi fac obiectul reglementării şi supravegherii, tranzacţiile efectuate prin intermediul sistemului paralel scapă de sub controlul organismelor de reglementare. Şi întrucât acestea urmăresc să consolideze supravegherea sistemului financiar, există temeri că tot mai multe companii ar putea migra către sistemul paralel.

Consultarea lansată de Comisie vizează cinci domenii: reglementarea sistemului bancar, reglementarea gestionării activelor, împrumuturile de valori mobiliare şi operaţiunile repo, securitizarea şi alte entităţi din sistemul bancar paralel.

Comisia va folosi rezultatele consultării pentru a decide, împreună cu autorităţile de supraveghere financiară din UE, ce măsuri sunt adecvate la nivelul Uniunii.

Părţile interesate sunt invitate să-şi prezinte sugestiile până la 1 iunie 2012.

O conferinţă privind reglementarea sistemului bancar „din umbră” va avea loc la Bruxelles, la data de 27 aprilie.

Mai multe despre conferinţa din aprilie DeutschEnglishfrançais

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile