Kruimelpad

Strengere regels voor niet-bancaire kredieten? - 22/03/2012

Stapel euromunten © EU

Als je geld wilt lenen, zijn er alternatieven voor de traditionele banken, maar brengen die de stabiliteit van de financiële markten niet in gevaar? De Europese Commissie wil weten wat u denkt over dergelijke "schaduwbanken".

Schaduwbanken bemiddelen meestal tussen investeerders en leners. Ze verlenen krediet maar doen geen andere transacties zoals een normale bank. Daardoor zijn ze niet gebonden aan dezelfde regels als gewone banken.

Alle schaduwbanken ter wereld samen vertegenwoordigden in 2010 naar schatting ongeveer 46 biljoen euro, of ruim een kwart van het totale financieel systeem.

De EU wil een herhaling van de huidige financiële crisis voorkomen en hervormt daarom de regelgeving voor de hele financiële sector, en meer bepaald voor de banken. Maar die geldt niet voor de groeiende schaduwbanken. Daarom start de Europese Commissie een openbare raadpleging om meer inzicht te krijgen in wat schaduwbanken zijn en wat ze doen, en wat voor regelgeving of toezicht er eventueel nodig is.

Schaduwbanken en schaduwbankactiviteiten zijn onder meer:

  • geldmarktfondsen en andere soorten beleggingsinstellingen of beleggingsproducten met depositoachtige kenmerken
  • beleggingsinstellingen die krediet verstrekken of geleveraged zijn, zoals hefboomfondsen
  • financieringsmaatschappijen en effectenkantoren die krediet of kredietwaarborgen verstrekken
  • verzekerings- en herverzekeringsondernemingen die kredietproducten aanbieden of waarborgen
  • securitisatie-, effectenuitlenings- en repotransacties

Dergelijke activiteiten zorgen voor extra financieringsmogelijkheden en alternatieven voor bankdeposito's. Investeerders kunnen ook het risico spreiden, los van de banksector.

Maar schaduwbanken lopen in veel gevallen dezelfde risico's als gewone banken, zonder het veiligheidsnet van regelgeving en toezicht. Hun activiteiten worden vaak op korte termijn gefinancierd, en cliënten kunnen hun geld op ieder moment weer opnemen.

Schaduwbanken ontwijken de regelgeving voor gewone banken, maar dit kan leiden tot een neerwaartse spiraal in het hele financiële systeem, waarbij ook andere financiële instellingen proberen bepaalde activiteiten uit de regelgeving te houden.

Sommige investeringsbanken gebruiken nu al het schaduwbanksysteem. Hun hoofdactiviteiten vallen dan nog onder regelgeving en toezicht, maar bepaalde transacties niet meer. En nu er strengere regels komen voor de financiële wereld, wordt gevreesd dat steeds meer bedrijven overschakelen naar schaduwbanken.

De raadpleging gaat over vijf onderwerpen: regelgeving voor banken, regelgeving voor vermogensbeheer, effectenuitlening/repo-overeenkomsten, securitisatie en andere schaduwbankactiviteiten.

De Commissie zal de resultaten van de raadpleging gebruiken om samen met de overheidsdiensten voor financieel toezicht te beslissen welke maatregelen op Europees niveau moeten worden genomen.

Alle belanghebbenden kunnen tot 31 mei 2012 hun opmerkingen geven.

Op 27 april vindt in Brussel een conferentie over regelgeving voor schaduwbanken plaats.

Meer over schaduwbanken en de conferentie van april DeutschEnglishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links