Sökväg

Grekland får hjälp att lösa krisen - 19/03/2012

Utsikt över Aten mot havet © istock/Yuliya Kryzhevska

EU:s expertgrupp hjälper Grekland att vända ekonomin och få fart på tillväxten och jobben.

Stigande statsskulder och budgetunderskott ledde till en förtroendekris för euron i början av 2010. Marknadens misstro riktades främst mot Grekland, som investerarna var rädda skulle gå i konkurs på grund av de ohållbara skulderna.

För att hjälpa Grekland ställde euroländerna och Internationella valutafonden upp med ett nödlån English på 110 miljarder euro i maj 2010. Ett villkor för nödlånet var att Grekland fortsatte att reformera statsfinanserna och sin ekonomiska politik.

Grekland bad kommissionen om hjälp med uppgiften och det bildades en expertgrupp DeutschEnglishfrançaisportuguês som skulle hjälpa regeringen att genomföra reformerna. Målet var att vända ekonomin och få fart på tillväxten och skapa nya jobb.

Hjälpen är en förutsättning för reformarbetet och bidrog till att Grekland uppyllde kraven för ett nytt stödpaket English förra veckan.

Lagarbete

En av experternas viktigaste uppgifter är att se till att EU-stödet används bättre. Det är för närvarande en av Greklands få finansieringskällor för tillväxt.

Grekland har fått hjälp att omfördela en stor del av pengarna till 181 projekt med stor genomslagskraft, enligt gruppens senaste rapport ελληνικάEnglish . Det handlar bland annat om fem motorvägsbyggen som kan ge upp till 30 000 jobb, och stöd till småföretag som behöver krediter.

Skatteförvaltningen har också blivit effektivare. Regeringen har drivit in 946 miljoner euro i obetalda skatter, dvs. dubbelt så mycket som det ursprungliga målet.

Grekland har också fått råd om hur man kan minska byråkratin inom viktiga näringssektorer.

Men det finns mycket kvar att göra. Tullkontrollerna måste till exempel bli snabbare. Tullklareringen av varor tar för närvarande dubbelt så lång tid som i resten av EU. Snabbare handläggning minskar företagens kostnader.

Kommissionens ordförande José Manuel Barroso kommer också att ge förslag på hur Grekland ska få fart på tillväxten.

Läs mer om kommissionens arbetsgrupp för Grekland DeutschEnglishfrançaisportuguês

Läs mer om Greklands ekonomi English

EU:s åtgärder mot den ekonomiska krisen English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar