Navigacijska pot

Pomoč Grčiji - 19/03/2012

Pogled na Atene in morje © istock/Yuliya Kryzhevska

EU zagotavlja Grčiji strokovno pomoč za ponovni zagon gospodarske rasti in nova delovna mesta.

Na začetku leta 2010 je vedno večji državni dolg in proračunski primanjkljaj sprožil krizo zaupanja v evro. Pretres na finančnem trgu je zlasti prizadel Grčijo, saj so bili vlagatelji prepričani, da Grčija ne bo mogla odplačati svojega prevelikega dolga.

Maja 2010 so države evrskega območja skupaj z mednarodnimi denarnim skladom pripravile 110 milijard EUR nujnega posojila English za Grčijo. Pogoj za posojilo je bila reforma grških javnih financ in gospodarske politike.

Grčija je za pomoč zaprosila Komisijo, ki je ustanovila delovno skupino DeutschEnglishfrançaisportuguês . Ta naj bi grški vladi pomagala pri izvajanju reform, ki naj bi gospodarstvo države vrnile na pot gospodarske rasti in ustvarjanja delovnih mest.

Strokovna pomoč pri usmerjanju reform je bistvena in to je prejšnji teden državi pomagalo pridobiti drugi sveženj finančne pomoči English .

Timsko delo

Strokovnjaki so morali zlasti zagotoviti, da se bolje črpajo sredstva skladov za pomoč EU, kajti med glavnimi viri financiranja gospodarske rasti so trenutno sredstva za reševanje (bailout).

Iz najnovejšega poročila ελληνικάEnglish delovne skupine je razvidno, da so strokovnjaki pomagali prerazporediti večji del denarja v 181 ključnih projektov. Med njimi je tudi 5 projektov gradnje avtocest, ki naj bi ustvarili 30 000 delovnih mest, ter podpora malim podjetjem, ki potrebujejo posojila.

Pomagali so povečati učinkovitost davčne uprave. Tako je grška vlada pobrala 946 milijonov EUR neporavnanih davkov, s čimer je za več kot dvakrat presegla svoj cilj.

Skupina tudi zagotavlja strokovno znanje pri racionalizaciji javne uprave na državni in lokalni ravni. To zajema tudi odpravo birokratskih ovir v glavnih poslovnih sektorjih.

Veliko pa bo še treba narediti. Skupina zdaj pomaga pri vzpostavitvi hitrejšega mejnega nadzora – za carinski pregled blaga je zdaj potrebno dvakrat več časa, kot v drugih državah EU. Hitrejši carinski pregled zmanjša stroške podjetjem.

Predloge za nadaljnjo podporo Grčiji bo predstavil predsednik Komisije José Manuel Barroso.

Več o delovni skupini Komisije za podporo Grčiji DeutschEnglishfrançaisportuguês

Več o grškem gospodarstvu English

Ukrepi EU za odpravo finančne krize English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave