Cale de navigare

Atena, vedere panoramică © istock/Yuliya Kryzhevska

Experţii UE ajută Grecia să depăşească dificultăţile economice şi să reducă şomajul.

La începutul anului 2010, datoria publică şi deficitele bugetare în creştere au generat o criză de încredere în moneda euro. Tulburările de pe pieţele financiare au afectat puternic Grecia. Investitorii au considerat că ţara ar putea intra în incapacitate de plată din cauza datoriei devenite nesustenabile.

Pentru a o ajuta, ţările din zona euro şi FMI au pus la dispoziţia Greciei, în mai 2010, un pachet de împrumuturi English de urgenţă în valoare de 110 miliarde de euro. Acest ajutor a fost condiţionat de continuarea reformării finanţelor publice şi a politicilor economice de către guvernul grec.

În faţa acestei provocări, Grecia a solicitat sprijinul Comisiei, pentru a crea o echipă de experţi DeutschEnglishfrançaisportuguês care să ajute guvernul să implementeze reformele. Obiectivul: revenirea la creştere economică şi crearea de locuri de muncă.

Acest ajutor, deosebit de important pentru continuarea reformelor, i-a permis Greciei să obţină, săptămâna trecută, un al doilea program de asistenţă financiară English .

O muncă de echipă

Una din principalele sarcini ale experţilor a fost aceea de a se asigura că fondurile UE - separate de planul de salvare şi reprezentând, în prezent, una din singurele surse de finanţare a creşterii - sunt mai bine orientate.

Ei au ajutat Grecia să direcţioneze o mare parte din aceşti bani către 181 de proiecte cu un impact potenţial major. Potrivit celui mai recent raport ελληνικάEnglish al echipei, este vorba de proiecte de construcţie a 5 autostrăzi, care ar urma să genereze până la 30 000 de locuri de muncă şi de sprijin pentru întreprinderile mici care au nevoie de credite.

Experţii au ajutat şi la eficientizarea administrării fiscale. Guvernul a colectat arierate fiscale în valoare de 946 milioane de euro, de două ori mai mult decât obiectivul iniţial.

De asemenea, grupul operativ contribuie la raţionalizarea administraţiei publice, atât la nivel central, cât şi local. Au fost luate măsuri vizând reducerea birocraţiei în principalele sectoare economice.

Totuşi, mai rămân multe de făcut. Echipa lucrează acum la accelerarea controlalelor vamale. În prezent, durata de timp necesară trecerii prin vamă a mărfurilor este de două ori mai mare faţă de cea înregistrată în restul statelor membre. O vămuire mai rapidă reduce costurile pentru întreprinderi.

Grecia va beneficia şi de alte măsuri de sprijin, care vor face obiectul propunerilor preşedintelui Comisiei, José Manuel Barroso, referitoare la stimularea creşterii economice.

Mai multe despre grupul operativ al Comisiei pentru Grecia DeutschEnglishfrançaisportuguês

Mai multe despre economia Greciei English

Reacţia UE la criza economică English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile