Kruimelpad

Steun voor Griekenland - 19/03/2012

Zicht op Athene en de zee © istock/Yuliya Kryzhevska

De EU heeft experts naar Griekenland gestuurd om te zorgen voor groei en banen.

Begin 2010 brachten de oplopende overheidsschulden en begrotingstekorten het vertrouwen in de euro aan het wankelen. De markt maakte zich vooral zorgen over Griekenland, dat volgens investeerders door de onhoudbare schulden failliet dreigde te gaan.

Om Griekenland te helpen, stelden de eurolanden en het IMF in mei 2010 een noodfonds English van 110 miljard euro beschikbaar. Maar leningen kreeg de Griekse regering alleen op voorwaarde dat ze de overheidsfinanciën en het economisch beleid verder zou hervormen.

Voor die opgave vroeg Griekenland de EU om hulp en met de oprichting van een team van experts DeutschEnglishfrançaisportuguês gaf de Commissie aan die oproep gehoor. Het doel: zorgen voor groei en banen in de Griekse economie.

Dankzij deze deskundige hulp blijven de hervormingen op het juiste spoor en heeft het land vorige week extra financiële steun English kunnen krijgen.

Teamwerk

De experts zien er onder andere op toe dat de EU-subsidies die geen deel uitmaken van de bail-out, efficiënter worden gebruikt, omdat het nagenoeg de enige middelen zijn waarmee Griekenland groei kan financieren.

Met hulp van de experts heeft het land een groot gedeelte van dit geld besteed aan 181 projecten die, volgens het recentste verslag ελληνικάEnglish van het team, veel effect kunnen sorteren. Het gaat onder andere om de aanleg van 5 snelwegen die samen 30.000 nieuwe banen kunnen opleveren, en om kredieten voor kleine ondernemingen.

De experts hebben ook de Griekse belastingdienst efficiënter gemaakt. Zo kon de regering 946 miljoen euro achterstallige belastingen innen, meer dan het dubbele van de oorspronkelijke doelstelling.

Verder geven de deskundigen advies over het stroomlijnen van de overheid, zowel landelijk als lokaal. Zo maken ze een eind aan allerlei vormen van bureaucratie in belangrijke sectoren.

Maar er is nog veel werk aan de winkel. Het team probeert nu bijvoorbeeld de douanecontroles te versnellen. Het inklaren van goederen duurt in Griekenland twee keer zo lang als in de rest van de EU. Een snellere afhandeling betekent meer winst voor bedrijven.

Om Griekenland nog meer steun in de rug te geven doet Commissievoorzitter Barroso binnenkort extra voorstellen om de groei te stimuleren.

Meer over de EU-taskforce voor Griekenland DeutschEnglishfrançaisportuguês

Meer over de Griekse economie English

Het antwoord van de EU op de financiële crisis English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links