Navigációs útvonal

Athéni látkép, háttérben a tengerrel © istock/Yuliya Kryzhevska

Az EU gyakorlati segítséget biztosít Görögország számára, hogy megtalálja az utat a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés felé

2010 elején az euróövezeti országok államadósságának és a költségvetési hiányának növekedéséből kifolyólag megrendült az euróba vetett bizalom. Görögország a piaci viharok középpontjába került. A befektetők úgy gondolták, hogy Görögország nem tudja visszafizetni fenntarthatatlan adósságát.

Az eurózóna országai és a Nemzetközi Valutaalap 2010 májusában Görögország megsegítése érdekében 110 milliárd euró értékű rendkívüli hitelcsomagot English állított össze. A hitelezés alapfeltétele az volt, hogy Görögország folytassa államháztartása és gazdaságpolitikája reformját.

Az ország e kihívással szembesülvén segítséget kért a Bizottságtól. Az uniós intézmény szakértőkből álló munkacsoportot DeutschEnglishfrançaisportuguês hozott létre, és feladatául tűzte ki, hogy segítsen a kormánynak a reformok végrehajtásában. A cél az volt, hogy a földközi-tengeri állam ismét meginduljon a növekedés és a munkahelyteremtés útján.

A csoport által biztosított segítség nagyon fontos a reformok folytatásához, és hozzájárult ahhoz, hogy az ország a múlt héten másodízben kaphasson pénzügyi támogatást English .

A csoport munkája

A szakértők egyik fő feladata annak biztosítása volt, hogy célzottabbá váljon az uniós támogatás. Ez az uniós finanszírozás – ami független a mentőcsomagtól – jelenleg a görögországi növekedés egyetlen forrása.

A legfrissebb szakértői jelentés ελληνικάEnglish szerint a csoport munkája elősegítette, hogy Görögország a pénz nagy részét 181 olyan projektre fordítsa, amelynek hatása várhatóan nagy lesz. Ide tartozik öt autópálya-építési projekt, amely akár 30 000 munkahelyet is teremthet, és támogathatja a hitelt felvenni kívánó kisvállalkozásokat.

A szakértők hozzájárultak ahhoz is, hogy az adóhatóságok hatékonyabb munkát végezzenek. A kormány ennek köszönhetően 946 millió euró értékben szedett be adóhátralékot, ami az előzetes célérték duplája.

A csoport emellett lehetőséget teremt a (központi és a helyi) közigazgatás modernizálására is. Célja többek között, hogy a legfontosabb gazdasági szektorokban csökkenjenek az adminisztrációs terhek.

A csoportnak azonban további teendői is vannak. Küzd például a vámellenőrzések felgyorsításáért, mert a vámkezelés jelenleg Görögországban kétszer annyi ideig tart, mint az EU többi részén. A hosszadalmas vámvizsgálat pénzbe kerül a vállalkozásoknak.

A Bizottság elnöke, José Manuel Barroso a görögországi növekedés fellendítése érdekében további javaslatokat terjeszt majd elő.

Bővebben a Görögországgal foglalkozó bizottsági munkacsoportról DeutschEnglishfrançaisportuguês

Bővebben a görögországi gazdaságról English

Az EU válasza a gazdasági válságra English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek