Navigointipolku

Tukea Kreikalle - 19/03/2012

Merinäköala Ateenasta © istock/Yuliya Kryzhevska

EU tarjoaa käytännön asiantuntija-apua Kreikalle talouskasvun palauttamisessa ja työpaikkojen luonnissa.

Alkuvuodesta 2010 julkisen talouden velkaantuminen ja budjettivajeet alkoivat nakertaa luottamusta euroon. Markkinoiden rauhattomuus kohdistui ennen kaikkea Kreikkaan, jonka velanmaksukykyä sijoittajat alkoivat epäillä.

Euroalueen maat ja IMF päättivät tukea Kreikkaa 110 miljardin euron lainapaketilla English toukokuussa 2010. Paketin ehtona oli Kreikan hallituksen sitoutuminen julkisen talouden tervehdyttämiseen ja talouspolitiikan uudistamiseen.

Kreikka pyysi uudistuksilleen tukea Euroopan komissiolta, joka päätti perustaa tarkoitusta varten asiantuntijaryhmän DeutschEnglishfrançaisportuguês . Ryhmän tehtävänä on auttaa Kreikan hallitusta toteuttamaan uudistuksia, joilla maan talous ja työpaikkojen määrä saadaan kasvuun.

Tämä tuki on olennaisen tärkeää uudistusten ohjaamiseksi oikeaan suuntaan, ja sen ansiosta Kreikka sai viime viikolla lainapaketin toisen erän English .

Tiimityötä

Yksi asiantuntijaryhmän keskeisistä tehtävistä on varmistaa, että EU:n rahoitustuki – joka on eriytetty pankkien pääomittamisesta ja joka on nykyisin yksi Kreikan harvoista kasvun rahoituslähteistä – kohdistetaan paremmin.

Asiantuntijoiden avulla Kreikka on suunnannut valtaosan näistä varoista 181:een kasvua edistävään hankkeeseen, kuten ryhmän uusimmassa raportissa ελληνικάEnglish todetaan. Hankkeisiin kuuluu esimerkiksi 5 moottoritiehanketta, joilla voidaan luoda 30 000 työpaikkaa. Lisäksi tuetaan pk-yritysten luotonsaantia.

Asiantuntijat ovat myös auttaneet verohallinnon tehostamista. Hallitus on onnistunut keräämään 946 miljoonan arvosta verorästejä, mikä on yli kaksi kertaa alkuperäisen tavoitteen.

Lisäksi ryhmä on auttanut julkisen hallinnon tehostamisessa sekä keskus- että paikallishallinnon tasolla. Tähän sisältyy byrokratian karsiminen keskeisiltä liiketoiminta-aloilta.

Jäljellä on kuitenkin vielä paljon työtä. Asiantuntijat pohtivat parhaillaan esimerkiksi tullitarkastusten nopeuttamista – tällä hetkellä tavaroiden tullausaika on muihin EU-maihin verrattuna kaksinkertainen. Tulliselvitysten nopeuttaminen säästää yritysten rahaa.

Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso tulee myöhemmin esittämään talouskasvua koskevia uusia ehdotuksia, jotka nekin hyödyttävät Kreikkaa.

Komission Kreikka-työryhmä – lisätietoa DeutschEnglishfrançaisportuguês

Kreikan talous – lisätietoa English

EU:n vastaus talouskriisiin English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä