Διαδρομή πλοήγησης

Η Ακρόπολη με φόντο τη θάλασσα © istock/Yuliya Kryzhevska

Η ΕΕ παρέχει πρακτική εμπειρογνωσία για να βοηθήσει την ελληνική οικονομία να επανέλθει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και να δημιουργήσει απασχόληση

Στις αρχές του 2010, εξαιτίας του αυξανόμενου δημόσιου χρέους και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, προκλήθηκε κρίση εμπιστοσύνης στο ευρώ. Η αναταραχή στις αγορές επικεντρώθηκε στην Ελλάδα, για την οποία οι επενδυτές θεώρησαν ότι υπήρχε κίνδυνος να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που συνεπαγόταν το υπερβολικό χρέος της.

Για να βοηθήσουν την Ελλάδα, οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ χορήγησαν τον Μάιο του 2010 επειγόντως δέσμη δανείων English ύψους 110 δισ. ευρώ. Προϋπόθεση για τη χορήγηση αυτής της βοήθειας ήταν να συνεχίσει η ελληνική κυβέρνηση τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρύθμισης των οικονομικών πολιτικών της.

Αντιμέτωπη με αυτήν την πρόκληση, η Ελλάδα ζήτησε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ανταποκρίθηκε συγκροτώντας μια ομάδα εμπειρογνωμόνων DeutschEnglishfrançaisportuguês με αποστολή να βοηθήσει την κυβέρνηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Με ποιον στόχο; Να επιστρέψει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Η βοήθεια αυτή είναι καθοριστικής σημασίας για την έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και συνέβαλε ώστε η χώρα να διασφαλίσει δεύτερο γύρο χρηματοδοτικής βοήθειας English την προηγούμενη εβδομάδα.

Το έργο της ομάδας

Ένα από τα καθήκοντα των εμπειρογνωμόνων είναι να διασφαλίσουν την καλύτερη στόχευση των κονδυλίων στήριξης που χορηγεί η ΕΕ, τα οποία διαφέρουν από εκείνα της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης και αποτελούν, στο παρόν στάδιο, μια από τις μόνες πηγές αναπτυξιακής χρηματοδότησης για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έκθεση της ομάδας, οι εμπειρογνώμονες βοήθησαν την Ελλάδα να επανεστιάσει ένα μεγάλο μέρος αυτών των κονδυλίων σε 181 έργα με μεγάλο αντίκτυπο, στα οποία περιλαμβάνονται πέντε έργα κατασκευής αυτοκινητοδρόμων, με δυνατότητα να δημιουργήσουν έως και 30.000 θέσεις εργασίας, και η στήριξη μικρών επιχειρήσεων που χρειάζονται πιστώσεις.

Οι εμπειρογνώμονες βοήθησαν επίσης ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη η φορολογική διοίκηση. Η κυβέρνηση εισέπραξε ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές ύψους 946 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπερδιπλάσιες του αρχικού στόχου.

Παρέχουν επίσης εμπειρογνωσία για την ορθολογική οργάνωση της δημόσιας διοίκησης, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, μεταξύ άλλων, με την εξάλειψη της γραφειοκρατίας σε βασικούς επιχειρηματικούς τομείς.

Πολλά μένουν ακόμη να γίνουν. Για παράδειγμα, η ομάδα εξετάζει τρόπους επιτάχυνσης των τελωνειακών ελέγχων: για τον εκτελωνισμό των εμπορευμάτων απαιτείται διπλάσιος χρόνος απ΄ό,τι στις άλλες χώρες της ΕΕ. Με τον ταχύτερο εκτελωνισμό θα μειωθεί το κόστος για τις επιχειρήσεις.

Θα υπάρξει περαιτέρω στήριξη για την Ελλάδα με τη μορφή προτάσεων του προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για τόνωση της ανάπτυξης.

Περισσότερα για την Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα DeutschEnglishfrançaisportuguês

Περισσότερα για την ελληνική οικονομία English

Η απάντηση της ΕΕ στην οικονομική κρίση English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι