Навигационна пътека

Поглед над Атина към морето © istock/Yuliya Kryzhevska

ЕС предоставя експертен опит на Гърция, за да помогне за създаване на растеж и работни места.

В началото на 2010 г. увеличаването на държавния дълг и бюджетните дефицити предизвика криза в доверието към еврото. Пазарният хаос се съсредоточи върху Гърция, за която инвеститорите смятаха, че няма да успее да изпълния плащанията по непосилния си дълг.

За да помогнат на Гърция, през май 2010 г. страните от еврозоната и МВФ събраха извънреден заем English на стойност 110 млрд. евро. Средствата бяха предоставени, при условие че гръцкото правителство продължи реформите на публичните финанси и икономическите политики.

По молба на Гърция Комисията събра екип от експерти DeutschEnglishfrançaisportuguês , които имаха за задача да помогнат на правителството да изпълни реформите и да върне икономиката на страната към състояние на растеж и създаване на работни места.

Експертната помощ бе от съществено значение за продължаване на реформите и помогна на Гърция да получи втори пакет финансова помощ English миналата седмица.

Работа в екип

Една от основните задачи на експертите бе да се гарантира, че помощните средства на ЕС, различни от спасителния фонд и един от малкото източници на финансиране на растежа за Гърция в момента, се използват възможно най-целесъобразно.

Според последния доклад ελληνικάEnglish на експертите те са помогнали на страната да насочи голяма част от парите към 181 от най-ефективните проекти. Сред тях са 5 проекта за строеж на магистрали с потенциал за създаване на 30 000 работни места, както и помощи за малки предприятия, нуждаещи се от кредити.

Експертите са помогнали и за рационализиране на данъчната администрация. С тяхна помощ правителството е събрало 946 млн. евро просрочени данъчни вземания – над два пъти повече от началната цел.

Експертите помагат също така за подобряване на публичната администрация на централно и местно равнище чрез намаляване на бюрокрацията в ключови бизнес сектори.

Предстои още много работа. Екипът на Комисията работи например за ускоряване на митническите проверки на стоки, които понастоящем отнемат два пъти повече време от проверките в други страни от ЕС. По-бързото преминаване на митницата намалява разходите за предприятията.

Гърция ще получи допълнителна подкрепа под формата на предложения за засилване на растежа от председателя на Комисията Жозе Мануел Барозу.

Още за експертната група на Комисията за Гърция DeutschEnglishfrançaisportuguês

Още за гръцката икономика English

Отговорът на ЕС на икономическата криза English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки