Navigacijska pot

Vmesna gospodarska napoved: blaga recesija in znamenja stabilizacije - 23/02/2012

Dlani z daljnogledom na mizi z grafikonom © istock/RBFried

Po napovedih naj bi gospodarstvo EU leta 2012 beležilo stagnacijo, evrsko območje pa blago recesijo. Šibka gospodarska rast naj bi se ponovno začela v drugi polovici leta.

Zadnja vmesna napoved English , ki jo je Evropska komisija predstavila 23. februarja, kaže na stagnacijo gospodarstva EU in blago recesijo v evrskem območju. Toda v drugi polovici leta naj bi spet beležili šibko gospodarsko rast.

Na splošno se rast BDP v Evropski uniji ne bo spremenila, v evrskem območju pa se bo zmanjšala za 0,3 %. Po napovedih bodo rast zabeležili v 17 državah EU, v drugih jo zavirajo negotovost na trgu, bojazni zaradi dolžniške krize držav in manjše izvozno povpraševanje. V eni državi bo tako rast BDP ničelna, v devetih bo negativna.

Inflacija

Inflacija ostaja višja od napovedane predvsem zaradi visokih cen energije in povišanja posrednih davkov. Leta 2012 bo tako stopnja inflacije v EU znašala 2,3 %, v evrskem območju pa 2,1 %.

Povpraševanje doma in v svetu

Gospodarska napoved upošteva manjše povpraševanje v svetovnem gospodarstvu, zaradi česar upada neto izvoz EU. Šibko ostaja tudi zaupanje podjetij in potrošnikov EU, čeprav se je nekoliko okrepilo ob znamenjih stabilizacije v finančnem sektorju.

Glede na zmanjšano povpraševanje tudi ni pričakovati, da bi bil vpliv posojilnih pogojev na naložbe in potrošnjo večji od napovedanega. Na splošno naj bi se v drugi polovici leta 2012 spet okrepilo zaupanje gospodarstva ter povečale naložbe in potrošnja.

Vmesna napoved

Tokratna razširjena vmesna napoved prinaša ocene za vse države EU. Vmesne napovedi, objavljene februarja in septembra, navadno prinašajo ocene samo za največja gospodarstva v Evropski uniji. Spomladanska in jesenska napoved po drugi strani ocenita gospodarsko rast, inflacijo, zaposlenost ter javnofinančno stanje v vseh državah EU ter v številnih državah zunaj EU. Spomladanska napoved bo objavljena 11. maja 2012.

Več o vmesni spomladanski napovedi 2012 English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave