Cale de navigare

Previziuni intermediare: recesiune uşoară şi semne de stabilizare - 23/02/2012

Două mâini pe un binoclu, deasupra unui grafic © istock/RBFried

Conform previziunilor, economia UE va stagna în 2012, iar zona euro va intra într-o uşoară recesiune. Creşterea se va relua, modest, în a doua jumătate a anului.

Conform noilor previziuni intermediare English ale Comisiei Europene, prezentate la 23 februarie, economia UE va stagna şi zona euro va intra într-o uşoară recesiune. Cu toate acestea, se estimează că, în a doua jumătate a anului, se va înregistra o creştere modestă.

În 2012, PIB-ul UE urmează să se menţină la acelaşi nivel, în timp ce PIB-ul zonei euro se va contracta cu 0,3%. În timp ce în 17 state membre ar urma să se înregistreze creştere economică, celelalte vor fi ţinute în loc din cauza incertitudinilor care persistă pe pieţe, a îngrijorărilor legate de criza datoriei publice şi a cererii scăzute la export. Prin urmare, creşterea PIB-ului ar urma să stagneze într-o ţară şi să fie negativă în alte nouă.

Inflaţia

Având în vedere preţurile ridicate la energie şi creşterea taxelor indirecte, inflaţia se situează la un nivel superior aşteptărilor. Pentru 2012, se estimează o rată a inflaţiei de 2,3% pentru UE şi de 2,1%pentru zona euro.

Cererea internă şi globală

Situaţia economică este condiţionată de o economie globală mai lentă, iar cererea mondială în scădere afectează exporturile europene nete. Încrederea întreprinderilor şi a consumatorilor din UE este încă la un nivel redus, cu toate că s-a înregistrat o relativă ameliorare pe fondul apariţiei unor semne de stabilizare în sectorul financiar.

De asemenea, în contextul unei cereri scăzute, condiţiile de creditare nu ar trebuie să aibă un impact negativ asupra investiţiilor şi consumului în perioada imediat următoare. În general, pentru a doua jumătate a lui 2012, ne putem aştepta la o revenire treptată a încrederii şi la reluarea investiţiilor şi a consumului.

Context

Aceste previziuni intermediare extinse actualizează cifrele pentru toate ţările UE. De obicei, previziunile intermediare (publicate în februarie şi septembrie) fac referire numai la principalele economii ale UE. Previziunile definitive (publicate primăvara şi în toamna) abordează creşterea, inflaţia, ocuparea forţei de muncă şi finanţele publice din toate ţările UE şi din câteva ţări din afara Uniunii. Următoarele previziuni de primăvară vor fi publicate la 11 mai 2012.

Mai multe despre previziunile economice intermediare de primăvară pentru 2012 English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile