Kruimelpad

Tussentijdse vooruitzichten: lichte recessie met tekenen van een stabilisering - 23/02/2012

Handen met verrekijker op tafel met staafdiagram © istock/RBFried

De EU verwacht dat haar economie in 2012 stagneert, terwijl de eurozone in een lichte recessie glijdt. In de tweede helft van het jaar zou er weer enige groei zijn.

Op 23 februari heeft de Europese Commissie haar meest recente economische vooruitzichten English bekendgemaakt. Zij verwacht dat de economie van de EU stagneert en dat de eurozone in een lichte recessie glijdt. Toch voorspelt zij een bescheiden groei in de tweede helft van het jaar.

Over het hele jaar zal het bbp in de EU onveranderd blijven en in de eurozone met 0,3% krimpen. Voor 17 EU-landen wordt een groei verwacht, maar de andere hebben af te rekenen met onzekerheid op de markten, zorgen over de overheidsschuld en een dalende vraag naar export. Dit alles leidt tot stagnatie of daling van het bbp in die landen.

Inflatie

Door de hoge energieprijzen en de stijging van de indirecte belastingen blijft de inflatie hoger dan verwacht: voor 2012 wordt 2,3% in de EU en 2,1% in het eurogebied verwacht.

Vooruitzichten voor de binnenlandse en de wereldwijde vraag

De slechte toestand van de wereldeconomie leidt tot minder vraag naar Europese exportproducten. Het vertrouwen van de consument en het bedrijfsleven blijft in de EU op een laag niveau, maar sinds kort is er enige beterschap doordat de financiële sector tekenen van stabilisering vertoont.

Omdat de vraag naar krediet niet zo hoog is, blijven de kredietvoorwaarden voor investeerders en consumenten gunstig. Wanneer, zoals verwacht, het vertrouwen in de tweede helft van 2012 geleidelijk terugkeert, staat dus niets een herstel van de investeringen en de consumptie in de weg.

Achtergrond

Bijzonder is dat deze tussentijdse economische vooruitzichten prognoses bevatten voor alle EU-landen. Meestal worden in februari en september alleen de grootste EU-economieën besproken. In voor- en najaar wordt altijd uitgebreid ingegaan op de groei, de inflatie, het overheidstekort en de overheidsschuld in alle EU-landen en een aantal niet-EU-landen. De volgende voorjaarsvooruitzichten worden op 11 mei 2012 bekendgemaakt.

Meer over de tussentijdse economische vooruitzichten voor 2012 English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links