Navigációs útvonal

Időközi előrejelzés: enyhe recesszió a stabilizálódás jeleivel - 23/02/2012

Oszlopgrafikont ábrázoló papír, rajta távcsövet tartó kéz © istock/RBFried

Az EU gazdasága az előrejelzés szerint stagnálni fog 2012-ben, az euróövezet pedig enyhe recesszió felé halad. Az év második felében kismértékű növekedés várható.

Az Európai Bizottság február 23-án nyilvánosság elé tárt legutóbbi időközi gazdasági előrejelzése English szerint az EU gazdasága stagnálni fog az elkövetkező hónapokban, az euróövezet pedig enyhe recesszió elé néz. Az év második felében kismértékű növekedés várható.

A GDP az előrejelzés szerint 2012-ben az EU egészét tekintve változatlan marad, az eurózónában 0,3%-kal csökkeni fog. Noha 17 uniós országban növekedés várható, a többi tagállamban a piaci bizonytalanságok és az adósságválsággal kapcsolatos aggodalmak visszafogják a gazdaságot. Ehhez az exportkereslet visszaesése is hozzájárul. A GDP így e tagországok egyikében változatlan marad, a maradék kilencben pedig csökkeni fog.

Infláció

A magas energiaárak és a növekvő közvetett adók miatt ráadásul az infláció is magasabb lesz a vártnál. Az inflációs ráta 2012-ben az előrejelzés szerint az EU-ban 2,3%, az euróövezetben pedig 2,1% lesz.

A belső és a globális kereslet alakulása

A gazdasági kilátások a világgazdaság húzóerejétől is függnek, amely a korábbinál kevésbé támogató – a globális kereslet gyengülése komoly hatással van Európa nettó exportjára. A vállalkozások és a fogyasztók bizalma továbbra is alacsony szinten van az Európai Unióban, noha valamelyest javult a közelmúltban annak köszönhetően, hogy a pénzügyi szektorban a stabilizálódás jelei mutatkoznak.

A visszafogott keresletet számításba véve a hitelfeltételek az előrejelzés távlatában várhatóan nem fogják gátolni a befektetéseket és a fogyasztást. 2012 második felében összességében a bizalom fokozatos visszatérésére, valamint a befektetések és a fogyasztás fellendülésére lehet számítani.

Kontextus

Ez a kiterjesztett időközi előrejelzés aktualizált képet ad kivételesen az összes EU-ország kilátásairól. Az időközi előrejelzések, amelyeket februárban és szeptemberben tesz közzé a Bizottság, általában csak a legnagyobb uniós gazdaságokban várható fejleményekről szólnak. A teljes körű előrejelzések, melyek tavasszal és ősszel jelennek meg, valamennyi uniós tagállam és néhány nem uniós ország növekedési, inflációs, foglalkoztatási és államháztartási kilátásairól is beszámolnak. A következő tavaszi előrejelzés 2012. május 11-én lát majd napvilágot.

Bővebben a 2012-re vonatkozó időközi gazdasági előrejelzésről English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek