Navigacijska pot

Varilec vari skupaj kovinske dele © iStock/kentarus

EU zbira mnenja, kako pomagati delavcem v primeru prestrukturiranja podjetij.

Podjetja s prestrukturiranjem ohranijo konkurenčnost in svoj tržni delež. Številna so se morala zaradi gospodarske krize preoblikovati, kar je povzročilo izgubo na milijone delovnih mest.

Nekateri delavci so uspeli obdržati svoja delovna mesta pri delodajalcih, ki potrebujejo njihova znanja in spretnosti, tako, da so sprejeli nov način dela, denimo skrajšan delovni čas in nižje plačilo v zameno za zaposlitveno in socialno varnost. Pogosto so takšne ureditve prejele tudi podporo regij ali države.

Evropsko komisijo zdaj zanima mnenje javnosti o takšnih rešitvah. Prav tako želi izvedeti, kako naj EU pomaga pri spodbujanju zaposlovanja, gospodarske rasti in konkurenčnosti med prestrukturiranjem.

Vsa vprašanja je predstavila v zeleni knjigi DeutschEnglishfrançais , ki je tudi podlaga za razpravo:

  • učenje iz izkušenj – učinkovitost veljavnih predpisov in delovnih ureditev, zlasti skrajšanega delovnega časa,
  • spodbujanje konkurenčnosti – kako podjetjem pomagati, da se prilagodijo na gospodarske spremembe, in jim omogočiti lažji dostop do financiranja med prestrukturiranjem,
  • podpora prilagajanju podjetij in delavcev – vloga dolgoročnega načrtovanja pri obvladovanju sprememb, spodbujanje usposabljanja za prihodnje zaposlitve in potrebna znanja,
  • spodbujanje regionalne in lokalne podpore, ki bo upoštevala že uveljavljeni pristop posamezne države k sporazumom med delodajalci in delojemalci,
  • obvladovanje posledic – kako lahko podjetja, zaposleni in države ohranijo delovna mesta in zmanjšajo negativne posledice prestrukturiranja.

Spletno posvetovanje bo potekalo do 30. marca 2012. Komisija bo zbrana mnenja uporabila pri pripravi boljšega odziva na prihodnje gospodarske krize in učinke globalizacije.

To vključuje sveženj novih predlogov o zaposlitvenih ukrepih in obnovljena prizadevanja za spodbujanje prožnosti delovnih ureditev, ki jih dopolnjuje izboljšano zagotavljanje socialne varnosti (t.i. prožna varnost).

Več o pristopu EU k prestrukturiranju

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave