Cale de navigare

Sudor cu arc electric la lucru © iStock/kentarus

UE aşteaptă sugestiile dumneavoastră cu privire la modalităţile prin care îi putem ajuta pe lucrătorii afectaţi de restructurări.

Restructurarea este una dintre măsurile pe care le poate lua o întreprindere pentru a supravieţui şi a rămâne competitivă. Din cauza crizei economice, numeroase companii au fost nevoite să aleagă această cale, ceea ce a condus la pierderea a milioane de locuri de muncă.

În unele cazuri, angajatorii şi angajaţii au ajuns la acorduri care să permită păstrarea posturilor, însă în alte condiţii salariale şi cu program de lucru redus. Este o soluţie de compromis, care garantează totuşi siguranţa locului de muncă şi o serie de beneficii. Deseori, aceste măsuri au fost aplicate cu sprijinul autorităţilor locale şi regionale.

Comisia a lansat o consultare publică pentru a afla ce cred europenii despre asemenea soluţii şi despre măsurile pe care le-ar putea lua UE pentru a încuraja ocuparea forţei de muncă, creşterea economică şi competitivitatea în cazul restructurărilor.

Documentul de dezbatere DeutschEnglishfrançais pe marginea căruia se vor desfăşura discuţiile prezintă câteva din aspectele urmărite:

  • învăţarea din experienţă – cât de eficiente sunt politicile actuale şi acordurile dintre angajatori şi angajaţi, mai ales cele privind reducerea programului de lucru?
  • promovarea competitivităţii – cum putem ajuta întreprinderile în curs de restructurare să obţină finanţări şi să se adapteze la schimbările economice?
  • sprijinirea întreprinderilor şi a angajaţilor în procesul de adaptare – rolul planificării pe termen lung şi al promovării formării profesionale (pentru integrarea pe piaţa muncii şi dobândirea competenţelor necesare)
  • încurajarea sprijinului acordat de autorităţile locale şi regionale, sprijin adaptat modului în care fiecare ţară abordează acordurile dintre angajatori şi angajaţi
  • reducerea impactului – ce pot face întreprinderile, angajaţii şi autorităţile pentru a păstra locurile de muncă şi a minimiza efectele restructurărilor?

Consultarea on-line este deschisă până la data de 30 martie 2012. Cu ajutorul răspunsurilor dumneavoastră, UE va putea contracara mai eficient efectele globalizării şi ale unor eventuale alte crize.

În acest sens, UE a înaintat şi un pachet de propuneri menite să favorizeze ocuparea forţei de muncă şi să încurajeze flexicuritatea - concept care reuneşte flexibilitatea în relaţiile angajator-angajat şi îmbunătăţirea securităţii sociale.

Mai multe despre abordarea UE cu privire la restructurare

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile