Navigációs útvonal

Fém alkatrészeket ívhegesztéssel összeerősítő munkás © iStock/kentarus

Mondja el Ön is véleményét arról, hogyan segíthet az EU a vállalatok szerkezetátalakításakor az alkalmazottaknak.

A cégek többek között tevékenységük újraszervezésével igyekeznek versenyképesek, gazdaságilag életképesek maradni. A jelenleg is tartó gazdasági válság miatt sokuk kényszerül arra, hogy ezt a megoldást válassza – ennek eredményeként munkahelyek milliói szűntek meg.

A dolgozók egy része új megállapodásoknak köszönhetően tarthatta meg állását, mivel a munkaadóknak továbbra is szükségük van szakmai képességeikre. Az új megállapodások között említhetjük a munkahely fennmaradása és más juttatások fejében bevezetett csökkentett munkaidős foglalkoztatást és bércsökkentést.

A Bizottság szeretné megtudni, miként vélekedik az európai lakosság ezekről a megoldásokról. Arról is meg akarja kérdezni az embereket, hogy véleményük szerint milyen segítséget nyújthat az EU a vállalatok szerkezetátalakítása során a munkahelyteremtés, a növekedés és a versenyképesség ösztönzése érdekében.

A Bizottság vitaindító dokumentuma DeutschEnglishfrançais körvonalazza a megfontolandó kérdéseket. A felvetett témák között szerepelnek a következők:

  • a tanulságok levonása – az aktuális szakpolitika, valamint a munkáltatók és munkavállalók közötti megállapodások, különösen a csökkentett munkaidejű foglalkoztatási formák eredményessége;
  • a versenyképesség ösztönzése – a vállalkozások támogatásának lehetőségei a gazdasági változásokhoz való alkalmazkodásuk elősegítése érdekében, illetve abból a célból, hogy szerkezetátalakítás során könnyebben jussanak finanszírozáshoz;
  • a cégek és a munkavállalók támogatása abban, hogy igazodni tudjanak a változó körülményekhez – a hosszú távú tervezés szerepe a változások kezelésében; a jövő munkahelyeihez szükséges készségek megszerzését lehetővé tevő képzés ösztönzése;
  • a regionális és a helyi támogatás ösztönzése – annak megfelelően, hogy az egyes országokban hagyományosan milyen szemléletmód uralkodik a munkáltatók és munkavállalók közötti megállapodások tekintetében;
  • a szerkezetátalakítás hatásainak mérséklése – mit tehetnek a cégek, a munkavállalók és a kormányok a munkahelyek megőrzéséért és a szerkezetátalakítás hatásainak mérsékléséért.

Az online konzultáció 2012. március 30-ig tart. Az EU a beérkező észrevételek segítségével jobb válaszlépéseket tud majd kidolgozni esetleges jövőbeni válságok és a globalizáció jelenleg is tapasztalható hatásainak kezelésére.

A tervek között szerepel egy új javaslatcsomag kidolgozása a foglalkoztatás területén. Ezenkívül újabb erőfeszítések várhatók az úgynevezett rugalmas biztonság ösztönzésére, vagyis abból a célból, hogy a munkáltatók és a munkavállalók közötti megállapodásokban nagyobb szerepet kapjon a rugalmasság, amit jobb szociális biztonsági támogatás ellensúlyoz.

Az EU és a szerkezetátalakítás – bővebben

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek