Navigacijska pot

Za lažje negotovinsko plačevanje - 13/01/2012

Roka drži kreditno kartico, druga pritiska na računalniško tipkovnico. © istock\MorePixels

Povejte nam: ali bi evropskim potrošnikom s krepitvijo konkurenčnosti trga elektronskih plačil zagotovili boljšo izbiro pri načinu negotovinskega plačevanja, zlasti na spletu.

Pri naročilu izdelka ali storitve iz druge države EU, vam pri uporabi vašega načina plačila ne smejo zaračunati več, kot bi vam zaračaunali doma.

Z bančnimi karticami in pametnimi telefoni lahko hitro in preprosto kupujemo izdelke in storitve, zlasti na spletu. Vendar so zaradi nezadostne konkurence v EU sistemi elektronskega plačevanja neučinkoviti, stroški visoki, kupcem in prodajalcem pa je na voljo omejena izbira.

Evropska komisija želi povečati konkurenčnosti in spodbuditi inovacije.

Najprej namerava zbrati mnenja državljanov in podjetij. V zeleni knjigi DeutschEnglishfrançais je izpostavila nekaj vprašanj in možne rešitve:

  • konkurenca – izboljšati dostop do trga za obstoječe ponudnike plačilnih storitev in poenostaviti dostop za nova podjetja,
  • varnost plačevanja in varstvo podatkov – spodbuditi ljudi, naj uporabljajo druge načine negotovinskega plačevanja (z izboljšanjem varnosti plačevanja),
  • jasne informacije o stroških plačil –zaščititi potrošnike pred skritimi stroški in znižati cene, tako da se omogoči primerjava „podobnega s podobnim“,
  • medoperabilnost sistemov v vseh državah EU – uvesti skupne tehnične standarde za zagotovitev večje združljivosti. Zaradi razlik med državami potrošniki svojih kartic, izdanih v domačih bankah, pogosto ne morejo uporabljati v drugih državah.

Spletno posvetovanje English bo potekalo do 11. aprila 2012. Komisija bo zbrana mnenja upoštevala pri pripravi prihodnjih ukrepov, najbrž pred julijem.

Predlogi, ki bi nastali na podlagi posvetovanja, bi dopolnili skupne vseevropske standarde DeutschEnglishfrançais , ki se že uporabljajo za nakazila in neposredno bremenitev.

Spodbujanje e-trgovine

Komisija se zavzema tudi za povečanje obsega spletnega trgovanja (e-trgovine), denimo s16 nedavnimi predlogi DeutschEnglishfrançais za spodbujanje e-trgovine.

Varstvo potrošnikov na spletu

Uveljavitev evropskih predpisov za spletno trgovanje je zelo pomembno za zaščito potrošnikov in vzpostavitev njihovega zaupanja. EU izvaja redne preiskave English spletišč, ki ponujajo izdelke in storitve.

Zadnje so zajele približno 500 spletnih strani, ki ponujajo potrošniške kredite. Kar 70 % teh spletišč je kršilo evropske predpise o varstvu potrošnikov. Podjetja, ki upravljajo z njimi, jih bodo morala popraviti. V nasprotnem primeru jih lahko čaka tožba.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave