Cale de navigare

Facilitarea plăţilor fără numerar - Consultare publică - 13/01/2012

Persoană ţinând un card de credit cu o mână şi scriind pe tastatura unui laptop cu cealaltă mână. © istock\MorePixels

Comisia şi-a propus să lărgească gama de posibilităţi de plată fără numerar (în special on-line), stimulând concurenţa pe piaţa plăţilor electronice. Pentru a identifica mijloacele cele mai potrivite, a lansat de curând o consultare publică.

Consumatorii care cumpără produse în alte ţări din UE nu ar trebui să plătească mai mult decât ar plăti în propria ţară atunci când utilizează mijloace de plată fără numerar.

Din ce în ce mai multe persoane achiziţionează bunuri şi servicii cu ajutorul cardului bancar sau al smartphone-ului, în special pe internet. Este o soluţie rapidă şi practică, care din păcate nu este valorificată la maxim. Lipsa concurenţei pe piaţa plăţilor electronice din UE înseamnă costuri ridicate, eficienţă redusă şi o gamă limitată de opţiuni, atât pentru cumpărători, cât şi pentru comercianţi.

Comisia analizează ce metode ar putea aplica pentru a stimula concurenţa şi inovarea în domeniu.

În acest scop, a lansat o consultare publică pe marginea unui document de dezbatere DeutschEnglishfrançais care punctează aspectele abordate şi propune câteva soluţii:

  • concurenţa – îmbunătăţirea accesului la piaţă al furnizorilor actuali de servicii de plată şi facilitarea intrării noilor companii pe piaţă
  • securitatea şi protecţia datelor – încurajarea, în rândul europenilor, a plăţilor fără numerar, prin securizarea sistemelor de plăţi
  • informaţii clare cu privire la taxe şi comisioane – protejarea consumatorilor împotriva costurilor ascunse şi asigurarea unor preţuri accesibile, prin facilitarea accesului la sisteme care permit compararea preţurilor
  • sisteme funcţionale în toată Europa – introducerea unor standarde tehnice comune, care să amelioreze compatibilitatea sistemelor de plată. Din cauza diferenţelor actuale, anumite carduri bancare nu pot fi utilizate în afara ţării în care au fost emise.

Consultarea on-line English rămâne deschisă până la data de 11 aprilie 2012. În funcţie de răspunsurile primite, Comisia va formula decizii cu privire la măsurile pe care le va lua. Acestea ar urma să fie anunţate până în luna iulie.

Propunerile pe care le va formula Comisia vor veni în completarea standardelor paneuropene DeutschEnglishfrançais aplicabile transferurilor de credit şi debitărilor directe.

Stimularea comerţului electronic

Deciziile luate în urma consultării vor sprijini, de asemenea, măsurile de stimulare a comerţului electronic (de exemplu, cele 16 propuneri recent înaintate DeutschEnglishfrançais de Comisie).

Protejarea cumpărătorilor on-line

Comerţul electronic nu se poate desfăşura în condiţii de nesiguranţă, iar aplicarea normelor europene în domeniu este esenţială pentru consolidarea încrederii consumatorilor. Pentru a garanta aplicarea acestor norme, UE a condus o serie de investigaţii English privind site-urile de comercializare a produselor şi serviciilor.

De curând, o astfel de verificare minuţioasă a vizat 500 de site-uri de internet care oferă credite de consum. Potrivit rezultatelor, 70% dintre acestea nu respectă pe deplin normele europene de protecţie a consumatorului. Autorităţile le vor solicita firmelor vizate să aplice modificările necesare. În caz contrar, acestea ar putea fi acţionate în justiţie.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile