Διαδρομή πλοήγησης

Με το ένα χέρι στην πιστωτική κάρτα και το άλλο στο λάπτοπ. © istock\MorePixels

Θα θέλαμε τη γνώμη σας για το πώς μπορούν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές να έχουν μεγαλύτερη επιλογή μεθόδων πληρωμής χωρίς μετρητά, ιδίως μέσω Διαδικτύου - ενισχύοντας έτσι τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρονικών πληρωμών.

Όταν αγοράζετε κάτι από άλλη χώρα της ΕΕ, δεν πρέπει να χρεώνεστε περισσότερο από ό,τι στη χώρα σας επειδή χρησιμοποιήσατε τον τρόπο πληρωμής που προτιμάτε.

Οι τραπεζικές κάρτες και τα έξυπνα τηλέφωνα σας επιτρέπουν να αγοράζετε γρήγορα και εύκολα διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες, ιδίως στο Διαδίκτυο. Όμως η απουσία ανταγωνισμού στην ΕΕ συνεπάγεται αναποτελεσματικά συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών, υψηλό κόστος και περιορισμένη επιλογή για πωλητές και αγοραστές.

Η Επιτροπή αναζητεί τρόπους για να τονώσει τον ανταγωνισμό και να προωθήσει την καινοτομία.

Σαν ένα πρώτο βήμα, η ΕΕ ζητά τη γνώμη του κοινού για το πώς μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί. Σε έγγραφο συζήτησης DeutschEnglishfrançais αναφέρονται ορισμένα σχετικά ζητήματα, καθώς και οι πιθανοί τρόποι αντιμετώπισής τους:

  • ανταγωνισμός: βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά για τους σημερινούς παρόχους υπηρεσιών πληρωμών και διευκόλυνση της εισόδου νέων εταιρειών
  • προστασία δεδομένων και ασφάλεια: ενθάρρυνση των καταναλωτών να χρησιμοποιούν εναλλακτικούς τρόπους πληρωμών, αντί των μετρητών, καθώς οι τρόποι αυτοί θα γίνουν πιο ασφαλείς
  • σαφείς πληροφορίες για τις επιβαρύνσεις: προστασία των καταναλωτών έναντι «κρυφών επιβαρύνσεων» και διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα, καθώς οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν σχετικές συγκρίσεις
  • συστήματα που λειτουργούν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης: καθιέρωση κοινών τεχνικών προτύπων για μεγαλύτερη συμβατότητα. Οι διαφορές που υπάρχουν σήμερα από χώρα σε χώρα έχουν ως αποτέλεσμα οι τραπεζικές κάρτες να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν π.χ. εκτός της χώρας έκδοσής τους.

Μπορείτε να λάβετε μέρος στη διαδικτυακή μας διαβούλευση English μέχρι τις 11 Aπριλίου 2012. Τα σχόλιά σας θα ληφθούν υπόψη στις αποφάσεις για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από τον προσεχή Ιούλιο.

Οι προτάσεις που θα προκύψουν από τη διαβούλευση θα συμπληρώσουν τα κοινά πανευρωπαϊκά πρότυπα DeutschEnglishfrançais που ισχύουν ήδη για και τη μεταφορά ποσών με πιστωτική κάρτα ή κάρτα άμεσης χρέωσης.

Ενθάρρυνση του ηλεκτρονικού εμπορίου

Οι προτάσεις αυτές θα στηρίξουν επίσης τα μέτρα της ΕΕ για την ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου (e commerce), όπως π.χ. τις 16 πρόσφατες προτάσεις DeutschEnglishfrançais για την προώθηση του εν λόγω εμπορίου.

Προστασία των καταναλωτών στο Διαδίκτυο

Η τήρηση των κανόνων της ΕΕ για τις συναλλαγές μέσω Διαδικτύου είναι καθοριστικής σημασίας για την προστασία των αγοραστών και την εμπέδωση αισθήματος εμπιστοσύνης στους καταναλωτές. Η ΕΕ διεξάγει τακτικές έρευνες English σε ιστότοπους που προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες στους καταναλωτές.

Η πλέον πρόσφατη έρευνα ήταν η έφοδος σε 500 ιστότοπους καταναλωτικής πίστης. Διαπιστώθηκε ότι το 70% των ιστότοπων αυτών παραβίαζαν τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών. Οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους ιστότοπους αυτούς θα κληθούν να τους διορθώσουν και, αν δεν συμμορφωθούν, θα κινηθεί δικαστική διαδικασία εναντίον τους.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι