Sökväg

Näthandeln ska få fart på EU:s ekonomi - 11/01/2012

Siluetter som tittar på storbildsskärmar © EU

EU-kommissionen vill uppmuntra och underlätta e-handeln i EU, vilket ska bidra till ekonomisk tillväxt och nya jobb.

E-handeln innebär många fördelar för både konsumenter och företag: lägre priser, större utbud av varor, snabbare utveckling av innovativa tjänster och nya jobb.

Näthandelns andel av detaljhandeln i EU är bara ca 3 %, och det finns många hinder för en problemfri internetmarknad för de 27 medlemsländerna.

Reglerna för näthandeln är till exempel ofta otydliga och ibland kringgår man dem helt. Webbplatserna informerar inte konsumenterna i tillräcklig grad och det kan vara svårt att jämföra priser.

Sådana problem kan skrämma bort kunderna, trots möjligheten att spara pengar (man uppskattar att konsumenterna kan spara 11,7 miljarder årligen på sina inköp). Men en säkrare och öppnare marknad på nätet skulle fler människor våga handla på nätet.

Därför föreslår kommissionen 16 åtgärder DeutschEnglishfrançais som ska fördubbla försäljningen på nätet till 2015. Åtgärderna ska stärka konsumentskyddet, förbättra konsumentinformationen och bredda utbudet.

De nya förslagen ska bland annat

  • göra det enklare att köpa varor och tjänster på nätet (inklusive musik och filmer)
  • leda till effektivare och billigare leveranser av inköpen i EU
  • göra det obligatoriskt för nätföretagen att informera mer om sina varor och priser
  • stimulera utvecklingen av snabba internettjänster och bättre kommunikationsinfrastruktur, så att fler får tillgång till utbudet på nätet, särskilt på landsbygden och i glesbygden
  • ge konsumenterna tillgång till bättre information och skydd mot bedrägerier och brott på nätet.

Näringslivet skulle också dra nytta av de här åtgärderna som ska stimulera till investeringar i handel och tjänster på nätet. Förslagen ska till exempel förebygga illegal nedladdning av upphovsrättskyddat material som filmer och musik och skapa tydliga regler för näthandeln.

Förslaget kompletterar EU:s e-handelsdirektiv DeutschEnglishfrançais som innehåller gemensamma regler för e-handel över gränserna.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar