Navigacijska pot

Človeške postave med digitalnimi podobami © EU

Predlogi za spodbujanje spletnega trgovanja želijo olajšati spletno nakupovanje po vsej EU in prispevati k višji gospodarski rasti in ustvarjanju novih delovnih mest.

Elektronsko trgovanje potrošnikom in podjetjem prinaša mnogo koristi: nižje cene, večjo izbiro blaga, razvoj inovativnih storitev in nova delovna mesta.

Spletni nakupi predstavljajo približno 3 % vse prodaje v EU, vendar je še veliko ovir za nadaljnji razvoj spletnega trga v 27 državah članicah EU.

Predpisov, ki urejajo spletno prodajo, ljudje denimo pogosto ne poznajo, pravila so nejasna, potrošniki ne najdejo dovolj informacij na spletnih straneh ali pa je primerjava cen otežena.

Takšne težave lahko potrošnike odvrnejo od spletnega nakupovanja, čeprav bi tako prihranili denar (po ocenah približno 11,7 milijarde na leto pri nakupu blaga). Na varnejšem in bolj odprtem spletnem trgu bi kupovalo več ljudi.

Evropska komisija predlaga 16 ukrepov DeutschEnglishfrançais , ki bi do leta 2015 podvojili prodajo na spletu, in sicer z zagotovitvijo boljšega varstva potrošnikov, več informacij in večje izbire.

EU želi z novimi predlogi:

  • poenostaviti kupovanje izdelkov in storitev na spletu (vključno z glasbo in filmi),
  • zagotoviti učinkovitejšo in cenovno dostopnejšo dostavo v Evropi,
  • spodbuditi spletne prodajalce, da bi zagotavljali več informacij o svojih izdelkih in storitvah,
  • pomagati pri razvoju visokohitrostnih internetnih storitev in boljše komunikacijske infrastrukture, da bi imelo več ljudi dostop do spleta, zlasti na podeželskih in oddaljenih območjih,
  • zagotoviti boljšo obveščenost potrošnikov in zaščito pred pred spletnimi zlorabami.

Ukrepi bi koristili tudi podjetjem in bi jih spodbudili k vlaganju v spletno prodajo in storitve. EU si namreč prizadeva preprečiti nezakoniti prenos avtorskih vsebin (denimo filmov in glasbe) in uvesti jasne predpise za spletno poslovanje.

Predlogi dopolnjujejo evropske predpise o elektronskem trgovanju DeutschEnglishfrançais , ki urejajo tudi čezmejno spletno prodajo.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave