Navigációs útvonal

Digitális képeket néző emberek sematikus ábrázolása © EU

Az EU ösztönözni kívánja az online kereskedelmet. Az ebből a célból előterjesztett új javaslatok azt hivatottak elősegíteni, hogy EU-szerte könnyebben lehessen termékeket vásárolni az interneten, ami kedvezően hat majd a gazdasági növekedésre és a munkahelyteremtésre is.

Az elektronikus kereskedelem sok szempontból bizonyulhat előnyösnek a fogyasztók és a vállalkozások számára: elősegítheti az árak csökkenését, javíthatja a termékekhez való hozzáférést, továbbá lendületet adhat az innovatív szolgáltatások kifejlesztésének és a munkahelyteremtésnek.

Az online vásárlások a teljes uniós kiskereskedelmi forgalomnak mintegy 3%-át teszik ki. Annak érdekében, hogy a 27 tagállamban tovább bővüljön és zökkenőmentesen működjön az online internetes piac, számos akadályt kell még lebontani. Példaként említhetők a következők: az elektronikus kereskedelemre vonatkozó szabályokat, melyek közül sok nehezen értelmezhető, gyakran figyelmen kívül hagyják, a honlapok nem tüntetik fel a fogyasztók számára szükséges információk mindegyikét, és sokszor nehéz az árakat összehasonlítani.

Az ilyen és ehhez hasonló problémák elvehetik a fogyasztók kedvét az internetes vásárlástól, annak ellenére, hogy pénzt takaríthatnak meg, ha az őket érdeklő termékeket online szerzik be. (Becslések szerint az interneten történő áruvásárlásból eredő megtakarítások hozzávetőleg 11,7 milliárd eurót tesznek ki évente.) Az internetes vásárlás által kínált előnyöket többen tudnák kamatoztatni, ha az elektronikus piac nyitottabbá és biztonságosabbá válna.

Ezért a Bizottság 16 intézkedési javaslatot DeutschEnglishfrançais fogalmazott meg annak érdekében, hogy 2015-re megduplázódjanak az online kiskereskedelmi eladások. Ezt a célt a fogyasztók védelmének és tájékoztatásának javítása, illetve a rendelkezésükre álló választék bővítése révén kívánja elérni.

Az új javaslatok célja az, hogy:

  • könnyebben lehessen árukat és szolgáltatásokat (köztük zenei termékeket és filmeket) vásárolni az interneten;
  • a termékek leszállítása Európa-szerte hatékonyabbá és olcsóbbá váljon;
  • az online kereskedőknek kötelességük legyen több információval szolgálni az általuk kínált termékekről és azok áráról;
  • lendületet kapjon a nagy sebességű internetes szolgáltatások kifejlesztése és a jobb minőségű hírközlési infrastruktúrák kiépítése – ezáltal a vidéken és a távol eső területeken élők közül többen hozzá tudnak férni majd az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokhoz;
  • az interneten vásárló fogyasztók jobb tájékoztatásban részesüljenek a visszaélésekkel kapcsolatban, és hatékonyabb védelmet kapjanak ezen a téren.

A javasolt intézkedéseknek a vállalkozások is hasznát látják majd, s ez arra fogja ösztönözni őket, hogy több pénzt fektessenek be az online értékesítésekbe és szolgáltatásokba. Ebbe az irányba mutatnak azok a javaslatok például, melyek révén a Bizottság a szerzői jogi oltalom alatt álló tartalmak (filmek, zenei termékek stb.) illegális letöltését akarja megakadályozni, illetve világos jogi keretrendszert kíván létrehozni az elektronikus üzletkötés tekintetében.

A javaslatok kiegészítik az elektronikus kereskedelemről szóló uniós irányelvet DeutschEnglishfrançais , mely közös szabályokat állapít meg a határokon átívelő online értékesítésekre vonatkozóan.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek