Навигационна пътека

Очертания на хора, гледащи дигитални изображения © ЕС

Предложения за насърчаване на онлайн търговията ще улеснят интернет пазаруването в ЕС и по този начин ще допринесат за растежа на икономиката и създаването на работни места.

Електронната търговия предлага много потенциални ползи за потребителите и предприятията: по-ниски цени, по-голям достъп до стоки, развитие на новаторски услуги и създаване на нови работни места.

На онлайн покупките се падат около 3 % от бизнеса на дребно в ЕС, но пред по-нататъшното развитие на общ интернет пазар в 27-те страни членки все още има много пречки.

Например правилата за онлайн продажбите често се пренебрегват или са неясни, сайтовете не предоставят достатъчно информация на потребителите, а сравняването на цени може да е трудно.

Подобни проблеми могат да накарат потребителите да се откажат от онлайн пазаруването, въпреки потенциалните икономии (в момента те се оценяват на около 11,7 млрд. евро годишно за покупките на стоки). Много повече хора биха имали полза от по-безопасен и по-отворен интернет пазар.

Комисията предлага 16 мерки DeutschEnglishfrançais , целящи удвояване на онлайн продажбите на дребно до 2015 г. чрез по-добра защита на потребителите, повече информация и по-голям избор.

Новите предложения ще:

  • улеснят онлайн покупките на стоки и услуги (включително музика и филми);
  • гарантират по-ефективни доставки на стоки в Европа на достъпна цена;
  • изискват от онлайн продавачите да предоставят повече информация за продуктите и цените си;
  • помогнат за развиването на високоскоростни интернет услуги и по-добра комуникационна инфраструктура, така че повече хора да имат достъп до интернет, особено в селски и отдалечени райони;
  • осигурят на потребителите повече информация и по-добра защита срещу злоупотреби в интернет.

Полза от тези мерки ще имат и предприятията, тъй като те ще бъдат насърчени да инвестират в онлайн продажби и услуги. Предложенията целят например избягване на незаконното изтегляне на защитено с авторски права съдържание (като филми и музика) и създаване на ясна законова рамка за онлайн бизнес.

Предложенията допълват закона за електронната търговия DeutschEnglishfrançais на ЕС, в който са определени общи правила за трансграничните онлайн продажби.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки