Navigacijska pot

Sestavljanka z zastavo EU © iStock/Eduard Härkönen

Sveženj predlogov EU za gospodarsko rast in proračunski nadzor določa prednostne naloge za leto 2012 in vključuje nove ukrepe za krepitev finančnega upravljanja in stabilnosti območja evra.

Komisija je v letnem pregledu gospodarske rasti za leto 2012 English države članice opozorila, naj uredijo javne finance in izvedejo strukturne reforme za povečanje gospodarski rasti in odpiranje novih delovnih mest.

S pregledom je Komisija začela tudi drugi evropski semester, šestmesečno obdobje, v katerem države EU sodelujejo pri oblikovanju proračunske in gospodarske politike ter upoštevajo mnenje drugih članic.

Države je pozvala, naj se osredotočijo na pet prednostnih nalog in ukrepov:

  • izvajanje proračunskih politik, ki spodbujajo rast – prilagoditev izdatkov za javne naložbe in davčne politike glede na razmere v posamezni državi;
  • ponovno vzpostavitev posojilne sposobnosti na raven pred začetkom krize – olajšati je treba dostop bank do financiranja, podpirati dostop MSP do finančnih sredstev in oblikovati nov evropski režim tveganega kapitala;
  • spodbujanje gospodarske rasti in konkurenčnosti – poudarek bo na digitalnih tehnologijah, krepitvi enotnega trga storitev in zunanje trgovine, pospešenem uvajanjem predlogov EU;
  • zmanjšanje brezposelnosti in socialnih posledic krize – spodbujanje ustanavljanja novih podjetij in samozaposlovanja, izboljšanje sistemov socialnega varstva za zaščito najranljivejših skupin prebivalstva;
  • posodobitev javne uprave – zmanjšanje birokracije, spodbujanje e-uprave in skrajšanje postopka za ustanovitev novega podjetja na tri dni.

Utrditev gospodarskega upravljanja

Letošnji paket vključuje dva nova predloga, ki temeljita na ukrepih English , sprejetih po začetku finančne krize. Nanašata se na izboljšanje gospodarskega upravljanja in obvladovanje javnega dolga.

Po prvem English bodo morale države članice območja evra svoje predloge proračunov predstaviti vsako leto ob istem času. Komisija bi predloge pregledala in države po potrebi pozvala k njihovi spremembi v skladu z zahtevami območja evra.

Drugi English bo namenjen krepitvi nadzora nad javnofinančno disciplino držav območja evra, ki prejemajo finančno pomoč ali ki jih resno ogroža finančna nestabilnost.

Krepitev finančne podpore

Evropska komisija je začela javno posvetovanje English (ki se bo zaključilo 8. januarja 2012) o tem, ali naj države območja evra skupaj izdajo obveznice, s katerimi bi dobili denar za prezadolžene države. S tem denarjem bi povečali obseg sredstev reševalnega sklada evrskega območja.

V predlogu English so predstavljene možnosti za izdajo takšnih „obveznic za stabilnost“. Komisija poudarja, da je izdaja skupnih obveznic mogoča le ob strožjem nadzoru nad proračunskimi politikami držav z evrom.

Več o letnem pregledu gospodarske rasti za leto 2012 in povezanih predlogih DeutschEnglishfrançaisportuguês

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave