Cale de navigare

Puzzle format din drapelul UE cu o piesă dizlocată, care lasă loc unei raze de soare. © iStock/Eduard Härkönen

Pachetul de recomandări economice şi bugetare stabileşte priorităţile pentru 2012 şi include noi măsuri de consolidare a guvernanţei şi stabilităţii zonei euro.

Guvernele trebuie să îşi pună în ordine finanţele publice şi să treacă la reforme structurale menite să stimuleze creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă. Acesta este mesajul pe care îl transmite Comisia în raportul de analiză a creşterii pe 2012 English .

Analiza marchează începutul celui de-al doilea semestru european - ciclu anual cu durata de şase luni, în cursul căruia guvernele din UE pot face schimb de opinii atunci când elaborează politicile economice şi bugetare naţionale.

Guvernele sunt chemate să se concentreze pe 5 priorităţi şi pe măsurile corelate :

  • punerea în aplicare a unor politici bugetare care să favorizeze creşterea economică - prin ajustarea abordărilor în materie de investiţii publice şi fiscalitate la nevoile fiecărei ţări în parte
  • reluarea activităţii de creditare la nivelurile înregistrate înainte crizei - prin facilitarea accesului băncilor şi a IMM-urilor la finanţare şi prin instituirea unui nou sistem pentru capitalul de risc la nivel european
  • promovarea creşterii economice şi a competitivităţii - prin accelerarea procedurilor de adoptare a propunerilor UE privind economia digitală, piaţa comună de servicii şi comerţul exterior
  • contracararea şomajului şi a efectelor sociale ale crizei - prin promovarea înfiinţării de întreprinderi şi a activităţilor independente şi ameliorarea sistemelor de protecţie socială pentru a veni în sprijinul populaţiei vulnerabile
  • modernizarea administraţiilor publice - prin reducerea birocraţiei, promovarea guvernării electronice şi reducerea la 3 zile a perioadei necesare pentru înfiinţarea noilor întreprinderi.

Consolidarea guvernanţei economice

Pachetul de anul acesta include două noi propuneri care au la bază măsurile English vizând ameliorarea guvernanţei economice şi ţinerea sub control a datoriei publice, care au fost luate ca urmare a crizei financiare.

În prima propunere English li se cere ţărilor din zona euro să îşi prezinte proiectele de buget anuale în acelaşi timp. Ulterior, Comisia ar putea, dacă este necesar, să se exprime în legătură cu acestea şi să le solicite guvernelor să le revizuiască, astfel încât să fie respectate obligaţiile impuse de apartenenţa la zona euro.

A doua English propunere ar permite supravegherea ţărilor din zona euro care beneficiază de asistenţă financiară sau care sunt puternic ameninţate de instabilitate financiară.

Consolidarea sprijinului financiar

Comisia lansează, de asemenea, o consultare publică English (la care se poate participa până la data de 8 ianuarie 2012) cu privire la posibilitatea ca zona euro să emită obligaţiuni în mod colectiv, în vederea obţinerii de bani pentru ţările cu datorii. Aceste venituri vor consolida fondul de salvare al zonei euro.

Într-un document de dezbatere English sunt prezentate opţiunile pentru lansarea aşa-numitelor „obligaţiuni de stabilitate”. Potrivit Comisiei, niciun pas în această direcţie nu este posibil dacă zona euro nu ia, la rândul ei, măsuri de consolidare a disciplinei bugetare.

Mai multe despre analiza creşterii pe 2012 şi propunerile conexe DeutschEnglishfrançaisportuguês

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile