Navigációs útvonal

Az uniós zászlót ábrázoló kirakós játék – a kirakós egyik darabja elmozdult a helyéről, s az így keletkezett résen fény tör át. © iStock/Eduard Härkönen

A Bizottság ajánlás- és intézkedéscsomagot tett közzé, melyben gazdaság- és költségvetés-politikai prioritásokat határozott meg a 2012. évre, és intézkedéseket javasol az euróövezet pénzügyi kormányzásának és stabilitásának megerősítésére.

A tagországoknak rendezniük kell államháztartásaik helyzetét, és szerkezeti reformokat kell végrehajtaniuk annak érdekében, hogy lendületet adjanak a gazdasági növekedésnek és a foglalkoztatásnak – áll a Bizottság 2012. évi növekedési jelentésében English .

A jelentés közzétételével kezdetét vette a gazdaságpolitikai koordináció hat hónapot felölelő és évente ismétlődő időszaka, az ún. európai szemeszter. A szemeszter során a tagországok kormányai egymással együttműködve és konzultálva alakítják ki nemzeti költségvetési és gazdaságpolitikájukat.

A jelentésben a Bizottság felkéri a tagállami kormányokat, hogy munkájuk során fordítsanak kiemelt figyelmet öt prioritás és a velük kapcsolatos intézkedések megvalósítására. Ezek a következők:

  • gazdasági növekedést serkentő költségvetés-politikai intézkedések végrehajtása – az állami beruházások és az adópolitikák hozzáigazítása az egyes tagországok szükségleteihez;
  • a hitelezési tevékenység volumenének visszaállítása a válságot megelőző szintre – a bankok finanszírozási lehetőségeinek javítása, a kis- és középvállalkozások forrásszerzésének támogatása, valamint új európai kockázatitőke-rendszer kiépítése;
  • a gazdasági növekedés és a versenyképesség előmozdítása – a hangsúlyos területekhez, azaz a digitális gazdasághoz, a szolgáltatások közös piacához és a külkereskedelemhez kapcsolódó uniós javaslatok gyorsított megvalósítása;
  • a munkanélküliség csökkentése és a válság okozta társadalmi problémák enyhítése – a vállalkozásindítás és az önfoglalkoztatás ösztönzése, továbbá a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportok védelme a jóléti rendszerek javítása révén;
  • a közigazgatási rendszerek korszerűsítése – a bürokrácia visszaszorítása, az elektronikus kormányzás elősegítése, illetve a vállalkozásalapításhoz szükséges idő három munkanapra történő csökkentése.

Erőteljesebb gazdasági kormányzás

A most közzétett csomag két új jogszabályjavaslatot is tartalmaz, melyek a pénzügyi válság kapcsán meghozott, a gazdasági kormányzás javítását és az államadósságok megfékezésének elősegítését célzó intézkedésekre English építenek.

Az egyik javaslat English értelmében a jövőben az euróövezet országainak minden évben ugyanabban az időben be kell majd nyújtaniuk költségvetési tervezetüket a Bizottságnak. A Bizottság véleményezi a tervezeteket, és szükség esetén felkéri a kormányokat, hogy – euróövezeti tagságukból eredő kötelezettségeiknek megfelelően – módosítsák azokat.

A másik javaslat English szerint szigorítani kell a felügyeletet az eurózóna azon tagországainak esetében, melyek pénzügyi segítségben részesülnek, illetve amelyeknek pénzügyi stabilitása komoly veszélyben forog.

A pénzügyi támogatás növelése

A Bizottság a fentieken túlmenően nyilvános konzultációt English indít, melyben 2012. január 8-ig lehet részt venni. A kérdés az, lehetővé kellene-e tenni, hogy az euróövezet közös kötvénykibocsátással teremtse elő az adósságproblémákkal küszködő országok megsegítéséhez szükséges forrásokat. Az ún. stabilitási kötvények kibocsátásból származó pénz az elképzelések értelmében az eurózóna mentőalapját fogja gyarapítani.

A Bizottság zöld könyvet English adott ki a témában, mely áttekinti a stabilitási kötvények kibocsátásának lehetséges módozatait. A Bizottság véleménye szerint azonban a közös kötvénykibocsátás csakis akkor jelent járható utat, ha emellett az euróövezet intézkedéseket hoz a költségvetési fegyelem szigorítása céljából.

További információk a 2012. évi növekedési jelentésről és a kapcsolódó javaslatokról DeutschEnglishfrançaisportuguês

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek