Sökväg

Mot en starkare och mer sammansvetsad ekonomisk union - 17/11/2011

EU-parlamentsmöte i Strasbourg© EU

– Euroländerna måste agera snabbt för att stödja den gemensamma valutan, få ett slut på skuldkrisen och fördjupa den ekonomiska unionen, säger kommissionens ordförande José Manuel Barroso. Han meddelar också att nya förslag är på gång.

– För att vår gemensamma valuta ska överleva och stärkas är det absolut nödvändigt att ha en starkare ekonomisk styrning av euroområdet, sa han till Europaparlamentet den 16 november. Marknaderna och investerarna kräver en mer kraftfull ekonomisk styrning av euroområdet. Detta är inte bara en politisk fråga för sådana som mig och de bland er som delar min passion för ett starkare EU. Det sunda förnuftet säger att vi måste ha en starkare ekonomisk styrning i euroområdet och, naturligtvis, i EU.

Ökad ekonomisk samordning ska göra det lättare för regeringarna att samordna sina strategier för att möta EU:s största ekonomiska utmaningar och bidra till insatserna för tillväxt och fler jobb.

EU har redan vidtagit en rad åtgärder sedan den ekonomiska krisen inleddes. De omfattar bl.a. ett paket med sex åtgärder English för att stärka budgetövervakningen och tygla statsskulden.

Förra året lanserade EU den europeiska planeringsterminen, en årligt återkommande sex månaders lång process då medlemsländerna ska samordna sin budgetpolitik och ekonomiska politik.

Nästa termin inleds den 23 november då kommissionen släpper sin årliga tillväxtöversikt, där man beskriver vilka ekonomiska prioriteringar som EU-länderna ska satsa på under nästa år.

Man har också föreslagit ytterligare åtgärder för att skärpa övervakningen i de euroländer som dras med stora budgetunderskott. För att länder med skuldproblem ska få stöd från euroområdets krisfond måste de genomföra de åtgärder som övriga medlemsländer enats om.

Kommissionen kommer också att inleda ett offentligt samråd om huruvida euroområdet gemensamt ska kunna utfärda obligationer för att få in pengar till krisfonden.

– Det krävs mer politisk vilja och ledarskap för att återskapa förtroendet såväl hos allmänheten som finansmarknaderna, säger José Manuel Barroso.

– Vi står verkligen inför en systemkris som kräver att alla engagerar sig, säger han. I framtiden måste vi fördjupa integrationen ytterligare. Och därför måste fördraget ändras. Och låt mig vara tydlig: Jag är för att ändra fördraget om målet är att stärka EU, gemenskapsmetoden, EU:s institutioner och känslan av ett gemensamt syfte.

Läs José Manuel Barrosos tal om ekonomisk styrning 2011 DeutschEnglishfrançaisportuguês

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar