Navigacijska pot

Za bolj povezano in trdnejšo unijo - 17/11/2011

Zasedanje Evropskega parlamenta v Strasbourgu © EU

Države evrskega območja bi morale s hitrim ukrepanjem podpreti skupno valuto, končati dolžniško krizo in utrditi gospodarsko unijo, je dejal predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso, ko je spregovoril o načrtovanih predlogih.

„Prav zaradi tega je trdnejše upravljanje evrskega območja tako pomembno za preživetje in okrepitev naše skupne valute,“ je dejal v Evropskem parlamentu 16. novembra. „Trgi, vlagatelji zahtevajo trdnejše upravljanje evrskega območja. To ni le politično vprašanje ljudi, kot sem jaz in številni drugi, ki se zavzemamo za močnejšo Evropo. Trdnejše gospodarsko upravljanje v evrskem območju in seveda Evropski uniji je zdaj vprašanje zdrave pameti,“ je še dodal Barroso.

Močnejše gospodarsko usklajevanje bi omogočilo večjo usklajenost držav pri ukrepanju v zvezi z najpomembnejšimi ekonomskimi izzivi EU in dodatno podprlo prizadevanja za večjo gospodarsko rast in nova delovna mesta.

Odkar se je začela gospodarska kriza, je Evropska unija sprejela že več ukrepov. Med njimi je tudi sklop šestih ukrepov English , namenjenih boljšemu nadzoru nad proračuni in obvladovanju javnega dolga.

Lani je EU uveljavila tudi evropski semester, šestmesečno obdobje, v katerem države EU pri oblikovanju proračunske in gospodarske politike med seboj sodelujejo in upoštevajo mnenje drugih članic.

Evropska komisija bo naslednji semester začela 23. novembra, ko bo objavila letni pregled gospodarske rasti in glavne prednostne naloge gospodarske politike, ki bi jih vlade EU morale uresničiti v prihodnjem letu.

Med predlogi so še dodatni ukrepi, ki naj bi okrepili gospodarski in proračunski nadzor nad državami evrskega območja s prevelikim javnofinančnim primanjkljajem. Države, pri katerih je dolžniška kriza sistemske narave, bodo tako morale sprejeti ukrepe, ki jih bodo pripravile druge članice, če bodo želele dobiti podporo iz evropskega sklada za stabilnost evrskega območja.

Evropska komisija pripravlja javno posvetovanje o tem, ali evrsko območje lahko skupaj izda obveznice, s katerimi bi dobili denar za sklad.

„Potrebujemo več politične volje in odločnega vodstva, če želimo znova pridobiti zaupanje državljanov in finančnih trgov“, je poudaril Barroso.

„Znašli smo se v pravi sistemski krizi in za njeno reševanje bo potrebna veliko večja zavzetost vseh“, je dejal. „V prihodnje bo treba še utrditi evropsko povezavo. To ne bo šlo brez sprememb pogodbe. Želim biti povsem jasen: zavzemam se za spremembo pogodbe, če bomo s tem utrdili Evropsko unijo, skupno odločanje, evropske institucije in občutek skupne prihodnosti.“

Barrosov govor – gospodarsko upravljanje 2011 DeutschEnglishfrançaisportuguês

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave