Kruimelpad

Meer samenhang en veerkracht voor de economische unie - 17/11/2011

Het Europees Parlement vergadert in Straatsburg © EU

De regeringen uit de eurozone moeten nu snel handelen om de gemeenschappelijke munt te steunen, de schuldencrisis te beëindigen en de economische unie sterker te maken, aldus Commissievoorzitter José Manuel Barroso bij de aankondiging van nieuwe voorstellen.

"Daarom is een krachtdadiger bestuur van de eurozone van vitaal belang voor het voortbestaan en de versterking van onze gemeenschappelijke munt," zei hij in op 16 november in een toespraak voor het Europees Parlement. "Ook de markten en investeerders dringen hierop aan. Het is niet zomaar een politieke kwestie voor mij en voor velen onder u die de passie voor een sterker Europa delen. Krachtdadiger economisch bestuur in de eurozone, en natuurlijk ook in de rest van de Europese Unie, is inmiddels een kwestie van gezond verstand."

Meer economische coördinatie maakt het de regeringen makkelijker om hun aanpak van de grootste economische uitdagingen voor de EU te coördineren en meer te doen voor groei en banen.

Sinds het begin van de crisis heeft de EU al heel wat stappen ondernomen. Zo ligt er een pakket van zes maatregelen English om het begrotingstoezicht aan te scherpen en de overheidsschulden onder controle te houden.

Vorig jaar al is het Europees semester ingevoerd, een jaarlijkse procedure van zes maanden waarin de nationale regeringen van elkaars inzichten profiteren om hun economisch en financieel beleid te formuleren.

Het volgende semester gaat van van start op 23 november met de bekendmaking van de jaarlijkse groeianalyse met daarin de brede economische beleidsprioriteiten voor de EU-regeringen in 2012.

Ook worden er extra maatregelen voorgesteld voor meer economisch en begrotingstoezicht in eurolanden met een buitensporig begrotingstekort. De EU wil landen met een systemische schuldenproblematiek verplichten om zich door de overige landen te laten begeleiden, als voorwaarde voor steun uit het noodfonds.

Verder zou de eurozone met de uitgifte van obligaties geld kunnen ophalen voor het noodfonds. Over dat idee zal de Commissie een openbare raadpleging organiseren.

Er is vooral meer politieke wil en leiderschap nodig om het vertrouwen bij de burgers en de financiële markten te herstellen, aldus Barroso.

"We staan nu voor een echte systemische crisis, die van iedereen nog meer inzet vergt," zei hij. "In de toekomst moeten we zorgen voor nog meer integratie. Dat kan niet zonder het verdrag te wijzigen. Voor alle duidelijkheid: daar ben ik vóór, als dat een versterking betekent van de Europese Unie, de gemeenschappelijke methode, de Europese instellingen en het gemeenschappelijk belang."

Toespraak Commissievoorzitter Barroso: economische governance 2011 DeutschEnglishfrançaisportuguês

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links