Navigointipolku

Tiiviimpään ja vahvempaan talousliittoon - 17/11/2011

Europarlamentaarikot kokoontuvat Euroopan parlamentissa Strasbourgissa © EU

Komission puheenjohtajan José Manuel Barroson mukaan euroalueen maiden olisi pikaisesti ryhdyttävä tukemaan yhteisvaluuttaa, selvitettävä velkakriisi sekä lujitettava ja syvennettävä talousliittoa.

"Euroalueen lujempi ohjaus on tärkeää yhteisen valuuttamme säilymiselle ja vahvistumiselle", Barroso totesi Euroopan parlamentille 16.marraskuuta. Sitä odottavat hänen mukaansa sekä markkinat että sijoittajat. Barroson mielestä kyseessä ei ole vain poliittinen halu vahvistaa EU:ta, vaan nykytilanteessa silkka terve järki puoltaa vahvempaa taloudellista ohjausjärjestelmää euroalueella ja tietysti myös koko EU:ssa.

Kun talouden koordinointia lisätään, EU-maiden on helpompi koordinoida toimiaan taloudellisissa ongelmatilanteissa ja tukea kasvua ja työllisyyttä.

EU on jo ryhtynyt monenlaisiin toimiin talouskriisin alettua. Se on esimerkiksi päättänyt talousarvioseurantaa parantavasta ja julkisen velan valvontaa helpottavasta toimenpidepaketista English .

Viime vuonna EU otti käyttöön talouspolitiikan EU-ohjausjakson. Se on vuotuinen kuuden kuukauden jakso, jonka aikana jäsenmaat voivat hyötyä varhaisesta koordinoinnista EU:n tasolla, kun ne valmistelevat kansallista budjetti- ja talouspolitiikkaansa.

Komissio käynnistää seuraavan ohjausjakson 23.11., kun se julkaisee EU:n vuotuisen kasvuselvityksen. Selvityksessä esitellään ne laajat taloudelliset painopistealueet, joihin EU-maiden on keskityttävä tulevana vuonna.

On myös ehdotettu jatkotoimia huomattavan julkisen velan kanssa kamppailevien euroalueen maiden talousarvioiden ja talouden seurannan vahvistamiseksi. Niiden maiden, joilla on rakenteellisia velkaongelmia, olisi toteutettava muiden maiden päättämiä toimenpiteitä saadakseen tukea euroalueen tukirahastosta.

Komissio aikoo myös käynnistää julkisen kuulemisen siitä, pitäisikö euroalueen voida laskea liikkeeseen yhteisiä joukkovelkakirjoja, joilla kerättäisiin varoja tukirahastoa varten.

Tarvitaan lisää poliittista tahtoa ja johtajuutta, jotta kansalaisten ja rahoitusmarkkinoiden luottamus ja usko saadaan palautettua, korosti puheenjohtaja Barroso.

"Olemme tällä hetkellä koko järjestelmää koettelevassa kriisissä, jonka vuoksi kaikkien on entistä enemmän sitouduttava yhteisiin tavoitteisiin", hän huomautti. "Tulevaisuudessa meidän on syvennettävä integraatiota entisestään. Ja se edellyttää muutoksia perussopimuksiin." Barroso ilmaisi tukevansa perussopimusten muuttamista, jos sillä lujitetaan Euroopan unionia, sen toimielimiä, päätöksentekoa ja yhteisyydentunnetta.

Puheenjohtaja Barroson puhe – talouden ohjausjärjestelmä 2011 DeutschEnglishfrançaisportuguês

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä