Navigációs útvonal

A hitelminősítő intézetek elszámoltathatóságáért - 17/11/2011

Árfolyam alakulásának nyomon követése LCD kijelzőn © iStock/archives

Az EU arra törekszik, hogy a jelenleg zajló pénzpiaci reformok keretében megszigorítsa a hitelminősítő intézmények felett gyakorolt felügyeletet.

A gazdasági válság kezdete óta az Európai Unió reformokat DeutschEnglishfrançais indított útnak annak érdekében, hogy javítsa a pénzügyi piacok szabályozását, és védelmezze a befektetőket.

A reformok egy része arra irányult, hogy megerősödjön a hitelminősítő intézmények felügyelete, minél kevesebb esetben lépjen fel összeférhetetlenség, javuljon a hitelminősítők elszámoltathatósága, a befektetők pedig jobb tájékoztatásban részesüljenek. A hitelminősítő intézetek felügyeletét ma már az Unió által újonnan létrehozott Európai Értékpapír-piaci Hatóság English (ESMA) gyakorolja, melynek jogában áll a szabálysértéseket szankcionálni.

Szigorúbb szabályokra van szükség

Az euróövezet elhúzódó adósságválsága rávilágított arra, hogy egyes területeken az ellenőrzés további szigorítására van szükség. A hiányosságok kiküszöbölése céljából az Európai Bizottság most új intézkedéseket DeutschEnglishfrançais kezdeményez. A javaslatok arra irányulnak, hogy a pénzpiaci stabilizáció lendületet kapjon, a befektetők pedig megbízhatóbb információkhoz jussanak a hitelkockázatokkal kapcsolatban.

A hitelminősítés a hitelképesség vizsgálatát jelenti, melynek során megállapítást nyer például, mekkora kockázattal jár befektetni az egy adott vállalat vagy ország által kibocsátott hitelpapírokba. A hitelminősítés számottevő következményekkel járhat. Ha valamelyik országot leminősítik, az a kamatlábak emelkedését eredményezheti, miáltal a kérdéses ország számára drágul a hitelfelvétel.

A Bizottság által kidolgozott intézkedések azt hivatottak elősegíteni, hogy:

  • a befektetők ne támaszkodjanak túlzott mértékben a hitelminősítésekre. A cél az, hogy a pénzintézetek ne bízzanak meg vakon a hitelminősítésekben, amikor befektetéseikről döntenek. A jövőben a pénzügyi intézményeknek saját maguknak is vizsgálniuk kell a hitelképességet, a hitelminősítőknek pedig részletesebb tájékoztatással kell szolgálniuk az általuk kiadott hitelminősítésekről;
  • gyakrabban kerüljön sor az államadósság minősítésére. A javaslatok értelmében a hitelminősítő intézeteknek ezentúl évente nem egyszer, hanem kétszer kell majd hitelminősítést készíteniük az uniós tagországokról. A piaci zavarok elkerülése érdekében államadósság-minősítéseket csak a zárást követően és az európai uniós piacok nyitása előtt legalább egy órával lehet közzétenni;
  • a hitelminősítői piacot nagyobb függetlenség jellemezze. Ennek érdekében a kibocsátóknak a jövőben háromévente új hitelminősítőt kell választaniuk. Ezen túlmenően az összetett pénzügyi termékekhez két különböző hitelminősítő intézettől két különböző minősítésre lesz szükség, egy adott hitelminősítő intézet nagyrészvényese pedig nem lehet majd egyidejűleg nagyrészvényes egy másik hitelminősítő intézetben is;
  • javuljon a hitelminősítők elszámoltathatósága. A befektetők polgári jogi kártérítési igénnyel élhetnek azokkal a hitelminősítő intézetekkel szemben, amelyek szándékosan vagy gondatlanságból megszegik az európai uniós szabályokat.

A Bizottság által kidolgozott javaslatok akkor léphetnek életbe, ha az Európai Parlament és az uniós tagországok kormányai jóváhagyják azokat. A vonatkozó jogszabály várhatóan 2012 végén lép majd hatályba.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek