Kruimelpad

EU pakt schuldencrisis eurozone aan - 27/10/2011

Vlaggen in het Justus Lipsius-gebouw in Brussel waar de eurotop plaatsvond © EU

De EU-leiders zijn het eens geworden over extra maatregelen om de EU-landen te helpen die diep in de schulden zitten en om de financiële stabiliteit in Europa te herstellen.

Het uiteindelijke akkoord English in de vroege ochtend van 27 oktober biedt een antwoord op de schuldenproblematiek van sommige eurolanden. Problemen in die landen vormen een bedreiging voor de economische stabiliteit in de hele eurozone en zelfs in andere EU-landen.

"Het pakket dat we hebben goedgekeurd, is een breed pakket waarmee Europa bevestigt dat het alles zal doen om de financiële stabiliteit te garanderen", aldus Commissievoorzitter José Manuel Barroso.

Meer leningen voor Griekenland

Een van de nieuwe duurzame oplossingen om Griekenland te helpen is een nieuwe lening van 100 miljard euro van de EU en het IMF. Banken en andere particuliere schuldeisers zijn bereid gevonden om 50% van de Griekse schulden af te schrijven. Zo moet Griekenland zijn staatsschuld tegen 2020 kunnen terugbrengen tot 120% van het bruto binnenlands product.

Een sterker noodfonds

Er is ook afgesproken om het belangrijkste crisisfonds van de EU, de Europese Faciliteit voor financiële stabiliteit English (EFSF), uit te breiden. De EU-landen hoeven daarvoor niets extra's op tafel te leggen. De capaciteit van het fonds wordt met particuliere financiering opgetrokken tot zo'n biljoen euro, een vervijfvoudiging.

Bankhervormingen

De regeringen stellen zich garant voor banken die onder de staatsschuldencrisis lijden. Zij zullen die garanties op Europees niveau coördineren. Zo kunnen banken het krediet blijven verstrekken dat zo hard nodig is voor meer groei en werkgelegenheid.

Als tijdelijke maatregel moeten banken meer eigen kapitaal aantrekken om hun kapitaalratio tegen juni 2012 te verhogen tot 9%. Zolang de banken die 9% niet hebben bereikt, krijgen hun aandeelhouders geen dividend meer, en hun personeel geen bonussen.

De herkapitalisatie verstevigt het bankensysteem. De banken gebruiken eerst particuliere kapitaalbronnen, en krijgen steun van de nationale regeringen, indien nodig. Als laatste redmiddel kan het noodfonds EFSF een lening geven.

Beter economisch bestuur

De landen van de eurozone hebben ook maatregelen goedgekeurd voor beter economisch bestuur. Het nationaal economisch en begrotingsbeleid wordt beter gecoördineerd, en de uitvoering wordt beter gecontroleerd.

De eurozone streeft naar verdergaande economische integratie. In maart 2012 komt er een rapport over de uitvoering van alles wat nu is afgesproken.

Belangrijkste resultaten van de eurotop English

Het antwoord van de EU op de financiële crisis English

Europa 2020: het EU-plan voor duurzame economische groei

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links