Navigációs útvonal

Az EU választ ad az euróövezeti adósságválságra - 27/10/2011

Zászlók az euróövezeti csúcstalálkozó helyszíne, a brüsszeli Justus Lipsius épület előtt © EU

Az uniós vezetők olyan intézkedésekről döntöttek, amelyek révén több támogatás nyújtható az adósságproblémákkal küzdő országoknak, és helyreállítható Európa pénzügyi stabilitása.

Az október 26-án meghozott döntések English az euróövezet egyes országait sújtó adósságválságon hivatottak enyhíteni. Az adósságválság ugyanis a teljes eurózóna – és továbbgyűrűzve a többi uniós tagállam – gazdasági stabilitására is veszélyt jelent.

„Sikerült megállapodnunk egy átfogó mentőcsomagról, és ezzel megmutattuk, hogy Európa mindent megtesz, ami a pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében szükséges” – nyilatkozta José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke.

Több hitel Görögországnak

Görögországnak fenntartható megoldásra van szüksége a válságból való kilábalásához – ennek része egy új, az EU és az IMF által közösen felállított, 100 milliárd eurós hitelkeret. A bankok és az egyéb magánbefektetők beleegyeztek abba, hogy elengedjék a görög adósság 50%-át. Az elfogadott mentőcsomag segítségével Görögország 2020-ra a GDP 120%-ára szoríthatja le az államadósságot.

Több támogatás válság esetén

Az európai vezetők megállapodtak az uniós államadósság-válságok esetén bevethető legfontosabb alap, az európai pénzügyi stabilitási eszköz English (EFSF) felduzzasztásáról, ám a várakozások szerint a tagállamok vállalásai eközben nem növekednek. Az alap hitelezési kapacitása magánszektorbeli eszközök bevonásával a szabad források ötszörösére, körülbelül 1 billió euróra emelkedik.

Bankreform

A tagállamok kormányai garanciákat nyújtanak az államadósság-válság által érintett bankok számára, aminek köszönhetően a bankok folytatni tudják a növekedés és a munkahelyteremtés szempontjából nélkülözhetetlen hitelezési tevékenységüket. A garanciák összehangolása uniós szinten történik majd.

Átmeneti intézkedésként a bankoknak 2012 júniusáig 9%-ra kell emelniük tőkealapjaikat. Ameddig ezt el nem érik, csökkenteniük kell a befektetőiknek fizetett osztalékot és az alkalmazottaknak juttatott prémiumokat.

A bankrendszer a feltőkésítésnek köszönhetően meg fog erősödni. A bankoknak először magánforrásokból kell finanszírozniuk a tőkeemelést, de szükség esetén ehhez támogatást biztosíthatnak a tagállamok kormányai is. Végső megoldásként az EFSF-ből is igényelhető hitel e célból.

Szigorúbb gazdasági kormányzás

Az euróövezeti országok vezetői olyan intézkedésekről is megállapodtak, amelyek célja a gazdasági kormányzás javítása. A tagállamok jobban összehangolják majd költségvetési és gazdaságpolitikáikat, és megerősítik az intézkedések végrehajtását biztosító felügyeleti tevékenységeket.

Az euróövezet szorosabb gazdasági integrációra fog törekedni. A most elfogadott intézkedések végrehajtásáról 2012 márciusáig jelentés készül.

Az euróövezeti csúcstalálkozó legfontosabb eredményei English

Uniós válasz a gazdasági és pénzügyi válságra English

Európa 2020 – A fenntartható gazdasági növekedést célzó uniós stratégia

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek