Навигационна пътека

ЕС отговаря на дълговата криза в еврозоната - 27/10/2011

Флагове пред мястото на провеждане на срещата на върха за еврозоната – сградата „Justus Lipsius“ в Брюксел © ЕС

Лидерите на ЕС постигат съгласие за мерки за допълнително подпомагане на страни с дългови проблеми и за възстановяване на финансовата стабилност в Европа.

Взетите на 26 октомври решения English са в отговор на дълговите кризи, засегнали някои страни от еврозоната. Тези кризи застрашават икономическата стабилност в цялата еврозона, както и в други страни от ЕС.

„Мащабният пакет от мерки, за който се споразумяхме, е потвърждение, че Европа ще направи каквото е необходимо за запазване на финансовата стабилност“, заяви председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу.

Още заеми за Гърция

Устойчиво решение за подпомагане на възстановяването на Гърция включва нов заем в размер до 100 млрд. евро от ЕС и МВФ. Банките и други частни кредитори се съгласиха да отпишат 50 % от гръцкия дълг. Целта на пакета от мерки е да помогне на Гърция да намали публичния си дълг до 120 % от брутния вътрешен продукт до 2020 г.

По-ефикасна помощ при кризи

Лидерите се споразумяха за увеличаване на основния фонд на ЕС за подпомагане на задлъжнели страни - Европейския инструмент за финансова стабилност English (EFSF), без това да води до засилване на ангажиментите на страните членки. Кредитният капацитет на фонда ще бъде повишен пет пъти - до около 1 трилион евро - посредством инструменти на частния пазар.

Банкови реформи

Правителствата ще предоставят гаранции за банките, засегнати от кризата с държавните дългове. Тези гаранции ще бъдат координирани на равнище ЕС. Те ще позволят на банките да продължат да предоставят заеми, необходими за растеж и създаване на работни места.

Съгласно временна мярка от банките ще се изисква да увеличат капиталовата си база до 9 % до юни 2012 г. Те трябва да намалят плащаните на инвеститори дивиденти и бонусите за персонала, докато достигнат целевото равнище от 9 %.

Тази рекапитализация ще укрепи банковата система. Банките трябва да използват на първо място частни източници на капитали, като националните правителства ще оказват помощ при необходимост. Като крайна мярка заеми ще могат да се предоставят и чрез Европейския инструмент за финансова стабилност.

По-добро икономическо управление

Страните от еврозоната също така одобриха мерки за подобряване на икономическото управление. Ще се засили координацията между националните икономически и бюджетни политики и ще се засили контрола, за да се гарантира изпълнение на мерките.

Еврозоната ще се стреми към по-тясна икономическа интеграция. Доклад за изпълнението на договорените мерки ще бъде изготвен до март 2012 г.

Основни резултати от срещата на върха за еврозоната English

Отговорът на ЕС на финансовата криза English

„Европа 2020“ – план на ЕС за устойчив икономически растеж

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки