Navigacijska pot

Pet točk evropskega načrta stabilnosti in rasti - 20/10/2011

Ženska riše krivuljo gospodarske rasti © iStockphoto

Evropska komisija je z načrtom določila dnevni red srečanja voditeljev evropskih držav in vlad 23. oktobra.

Načrt predvideva odločno ukrepanje na petih področjih: Grčija, stabilnost evra, banke, spodbujanje gospodarske rasti, gospodarsko upravljanje.

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je pozval voditelje EU, naj se 23. oktobra sporazumejo o teh petih točkah, kajti „samo tako bomo prepričali naše državljane, svetovne partnerje in trge, da imamo ustrezne rešitve za težave, ki pestijo vsa gospodarstva.“

Pet točk načrta:

Grčija

Voditelji EU morajo pregnati vsak dvom o gospodarski stabilnosti Grčije.

Evropska komisija je že uskladila dvostranska posojila v višini 110 milijard evrov, ki so jih dale države EU in Mednarodni denarni sklad. Posojila se izplačujejo v posameznih obrokih: s hitrim izplačilom šestega obroka bi pregnali bojazni glede grškega gospodarstva.

Zadnje posojilo je predvideno za junij 2013. Komisija zdaj poziva države EU, naj se dogovorijo še o drugem načrtu, po katerem bi sredstva prispeval tako javni kot zasebni sektor.

Obvladovanje krize

EU je marca in julija sprejela sklepe o povečanju sredstev za posojila na 440 milijard evrov in posledično večji fleksibilnosti evropskega mehanizma za stabilnost English , s katerim zagotavlja finančno pomoč državam evrskega območja. Komisija poziva k takojšnjemu izvajanju sklepov.

Banke

Trdnost evropskih bank je mogoče doseči samo z usklajenim pristopom. EU je že spremenila postopek nadzora nad bankami. Po novih pravilih morajo banke povečati vrednost osnovnega kapitala, odpraviti tvegane prakse zavarovanja dolgov, uvesti plačno politiko, ki ne spodbuja neodgovornega tveganja, in bolje zavarovati bančne vloge prebivalcev.

Načrt Evropske komisije predvideva dokapitalizacijo bank, in sicer naj bi banke najprej uporabile zasebne vire, država pa bi pomagala po potrebi.

Politike gospodarske rasti

EU je sprejela številne ukrepe za spodbujanje gospodarske rasti, vendar se ne izvajajo vsi. Države EU denimo še niso odpravile ovir za poslovanje v storitvenem sektorju. V celoti je treba uresničiti sporazum o prosti trgovini s Korejo, ki bo tudi spodbudil gospodarsko rast, prav tako je treba pospešiti dogovore o evropskem patentu, poenostavitvi računovodskih pravil za mala podjetja, varčevanju z energijo in drugem.

Gospodarsko upravljanje

Po načrtu Evropske komisije bi bilo treba pobude, kot sta evropski mehanizem za stabilnost English (en) in pakt za stabilnost in rast English (en) , združiti v enotnem sistemu gospodarskega upravljanja. To bi Komisiji in Svetu omogočilo, da posežeta v pripravo nacionalnega proračuna in spremljata njegovo izvrševanje.

Načrt ne pozablja na navadne ljudi. Evropska komisija si tako prizadeva za odpravo revščine za najmanj 20 milijonov ljudi, za zmanjšanje brezposelnosti in povečanju števila tistih, ki se šolajo in študirajo.

Zaključki razprave na vrhu o teh petih točkah bodo podlaga za srečanje skupine G20, ki bo 3. in 4. novembra.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave